U Jugoslovenskoj kinoteci održana komemoracija reditelju Dušanu Makavejevu 1Dušan Makavejev Foto: Stanislav Milojković

Reditelj Dušan Makavejev bio je filmski vizionar, riznica duhovnog bogatstva, velikan srpskog, jugoslovenskog, evropskog i svetskog filma, rečeno je danas na komemoraciji povodom u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, čija će svečana sala od 23. februara nosti ime „Makavejev“.

Reditelj i dramaturg Božidar Zečević rekao je da je „otišao poslednji od velike trojice koji su stvarali moderni srpski i jugoslovenski film, tačnije zlatno doba našeg filma“.

„Saša Petrović, Živojin Pavlović i Dušan Makavejev vodili su gotovo dve decenije filmsko kolo u koje se bila uhvatila domaća i svetska filmska kritika i mejnstrim festivalske publike pa je uz njih pažnju privukla i čitava plejada naših vrednih filmskih autora iz svih sredina“, rekao je Zečević.

On je rekao da su Petrović, Pavlović i Makavejev „obeležili epohu na koju smo danas ponosni, najvažnija poglavlja u još nenapisanoj istoriji srpskog filma“.

„Među njima Maki je zauzimao superiorno mesto pobunjenika i večitog alternativca, intelektualnog kvaritelja svega ustaljenog i ustoličenog, poetskog anarhiste unikalnog formata“, istakao je Zečević. On je rekao da je Makavejev, koji je preminuo 25. januara, „prvi od velike trojice srpskog filma stekao nepodeljeno međunarodno priznanje“.

„Ni danas nema značajnije filmske enciklopedije u kojoj nije zastupljen člankom srednje dužine“, rekao je Zečević.

Zečević je rekao da su njegovi igrani filmovi, među kojima su „Čovek nije tica“, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“, „Nevinost bez zaštite“, „Nedostaje mi Sonja Heni“, „Sweet Movie“, „Gorila se kupa u podne“, „Rupa u duši“, postali deo svetske filmske baštine i čuvaju se u zbirkama svih važnijih filmskih arhiva. Zečević je rekao da je Makavejev „imao fascinantu harizmu“, da je bio kosmopoliti i građanin sveta.

Na komemoraciji je pročitan i tekst reditelja Slobodana Šijana u kome je ocenio da je revolucija „centralna tema“ filmova Dušana Makavejeva i da je on car srpskog i jugoslovenskog filma. Glumac Svetozar Cvetković govorio je o radu sa Makavejevim naglašavajući da je bi „slika materijalne skromnosti, a riznica duhovnog bogatstva“.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić vidi Makavejva kao „velikana srpskog, jugoslovenskog, evropskog i svetskog filma“. Pantelić je rekao da će se svečana sala Jugoslovenske kinoteke od 23. februara zvati „Makavejev“. Na komemoraciji je emitovan insert iz filma „Rupa u duši“, a pročitane su i izjave saučešća koje su stigle iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari