U Kombank dvorani sinoć svečano otvoren festival dokumentarnog filma ДОК #4. 1Foto: Promo

Premijerom debitantskog nagrađivanog ostvarenja ruskog reditelja Ruslana Fedotova “Kuda smo krenuli?”, čiji je naslov i simbolični moto ovogodišnjeg izdanja festivala dokumentarnog filma, u Kombank dvorani sinoć je svečano otvoren ДОК #4.

Festival je zvanično proglasila otvorenim turska rediteljka Nuraj Kajadžan Sinbil, čiji je film „Napušteni“ deo takmičarske selekcije koju ćemo videti, a među gostima su bili i reditelj filma „Vreme za odlazak“ Orhan Tekeoglu i njegova supruga, producentkinja Nurdan Tekeoglu.

Kako je istakao umetnički direktor i selektor Igor Toholj, zajednički sadržalac skoro svih filmova koji će biti pred publikom, jeste pitanje kuda smo to mi svi zajedno krenuli na ovoj planeti.

“Svi ovi dokumentarci bave se temama koje su manje ili više angažovane, i manje ili više goruće po nas – od najdominantnijih ekoloških, preko socijalnih, do antropoloških tema. Ovo je presek filmova iz ogromne svetske produkcije, iz jednog nesagledivog konglomerata koji u sebi sadrži jako mnogo stilova, pristupa, estetika, autorskih prosedea”, rekao je Toholj.

Direktor Kombank dvorane i samog festivala ДОК #4, Igor Stanković, podsetio je da je pre četiri godine ovaj festival koncipiran sa idejom da ponudi drugačiji duh dokumentarnog filma.

“Ideja mog prijatelja Igora Toholja, njegov entuzijazam i inspiracija doveli su nas dovde, da ove godine festival donosi čak 19 filmova. Pred nama su četiri dana uživanja u dobrim, prijemčivim, provokativnim, hrabrim i neobičnim dokumentarnim ostvarenjima, i zahvalan sam publici što dolazi i na ovakve programe, kao i na redovan repertoar Kombank dvorane”, istakao je Stanković.

Sinoć je predstavljen i tročlani žiri publike koji će ove godine odlučivati o jednoj od nagrada u okviru takmičarske selekcije Enter DOK – Katarina Tomanović, Dušan Vukomanović i Milan Rakić, a o drugom pobedničkom filmu odluku će doneti glasovi publike, koja će svaki film ocenjivati ocenom od 1 do 5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari