Foto: Press Centar

Misija festivala je promocija stvaralaštva najznačajnijeg domaćeg kompozitora – Stevana Stojanovića Mokranjca, afirmacija njegovog i uopšteno srpskog muzičkog nasleđa i posebno isticanje horske tradicije.

„Novu dimenziju programima festivala daju prateći programi. Oni su na neki način srž festivala, da nema svih tih dešavanja to bi bila obična koncertna sezona“, navodi Sonja Marinković, muzikološkinja i selektorka festivala.

I ove godine festival je svojom programskom tradicijom privukao veliku pažnju javnosti. Festivalske dane upotpuniće izložbe, naučne tribine, promocije knjiga. Ovom prilikom biće predstavljena monografija o najstarijoj pedagoškoj ustanovi – Fakultetu muzičke umetnosti. Čućemo i kako slavnog kompozitora vidi dobitnik ovogodišnje Drainčeve nagrade, kroz svoje pesničko pero.

O rađanju jednog novog interesovanja za hor i horsko pevanje svedočiće nastupi novih lica na muzičkoj sceni. „Oživelo je horsko pevanje u Negotinu, jedno vreme je bilo u krizi. Čućemo te mlade ansamble koji će nastupiti, horove škola, tradicionalno Vivak, program Letnje operske škole i sve to će graditi duh festivala.“, ističe Marinković.

Svečano otvaranje festivala biće održano u subotu 15. septembra, u Mokranjčevoj kući. Tom prilikom će biti održan zajednički nastup učesnika Natpevavanja Hora Collegium Musicum Catholicum i horova iz Negotina.

Ovogodišnji 53. po redu festival održaće se uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Opštine Negotin.

 Vizuelni identitet festivala diplomski rad

Andrija Milošević je je odlučio da svoj diplomski rad ustupi na korišćenje ovogodišnjem festivalu „Mokranjčevi dani“. U pitanju je sazvežđe na ponoćnom nebu iznad grada, koje simbolizuje lik slavnog kompozitora.

Nacionalni smer u muzici

Stevan St. Mokranjac je klasik srpske muzike, njena najistaknutija ličnost na prelazu u 20. vek u protagonista našeg nacionalnog muzičkog smera. Gotovo sav Mokranjčev opus pripada oblasti horske muzike. U svojih petnaest rukoveti stvorio je klasične obrasce umetničke stilizacije narodnog melosa i učvrstio nacionalni smer u srpskoj muzici.