U Nišu večeras otvaranje izložbe Anice Vučetić "Revoluciju sanjam" 1Foto: S. Veljović

Ambijentalna izložba video instalacija pod nazivom „Revoluciju sanjam“ umetnice Anice Vučetić iz Beograda biće otvorena za publiku u izložbenom prostoru „Salonu 77“ u Niškoj tvrđavi od večeras u 18 časova.

Ljubitelji umetnosti će sat kasnije moći da razgovaraju sa autorkom, koja pripada krugu domaćih najzačajnijih video umetnika, koja će ih provesti kroz izložbu.

„Novonastala pandemija zaustavila je vreme i svet, suočila pojedinca sa samim sobom i dovela u pitanje našu egzistenciju, ciljeve, prioritete, postavila nas pred ogledalo, stavila na probu sve političke sisteme. Sada postaje evidentna potreba za uspostavljanjem balansa i komunikacije čoveka sa samim sobom, za preispitivanjem njegove pozicije u sadašnjosti, potreba za konstantnim razmatranjem smisla i suštine savremene egzistencije“, kaže umetnica.

Ona napominje da je odgovornost i moguća promena sveta po meri čoveka započinje u pojedincu.

„Pojedinac, individua, je pokretač društva, čini njegovu osnovu, ali istovremeno i njegov najranjiviji deo. I kao što je njegova svest i funkcionisanje sastavni deo svesti kolektiva i odražava se na funkcionisanje zajednice, tako se i kolektivno nesvesno sadržava u slojevima nesvesnog svake individue i utiče na nju. Kompleksno suodnošavanje jedinke i društva rezultira slikom sveta u kome egzistiramo“, smatra Vučetić.

„Radovi umetnice podržavaju estetiku filma senzibilnog i poetičkog diskursa, psihološke osnove…Dok je voda kao praelement, stanište rađanja i umiranja imala ulogu objedinjujućet elementa nekoliko prethodnih dela( Sanjam, Sažimanje, Stvaranje) u najnovijim radovima zastupljenim na izložbi u Nišu tu ulogu preuzima vatra odnosno užarena masa. Svesna kompleksnosti značenja ovog simbola umetnica posebno koristi njegovu ambivalentnu simboliku-vatra je opasnost, pretnja, razarajući element- video ambijent  „Između svetova“, ali u instalaciji „Revoluciju sanjam“ ona je simbol energije, potreba za buđenjem iz letargije, poziv na promene“, navodi Milica Todorović, kustos Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Ona dodaje da „narativi ovih radova imaju uporište u aktuelnim prilikama posrnule civilizacije, koja se odrekla humnističkih načela, a jedan od mogućih izlaza je nastojanje svakog pojedinca da ličnim preispitivanjem da doprinos kolektivnom duhovnom i umnom preobražaju“.

Izložba će trajati do 1. septembra. Radno vreme „Salona 77“ je svakog dana od 7 do 14 i 17 do 20 časova, osim ponedeljkom kad je ova galerija zatvorena. Posetici su dužni da poštuju epidemiološke preventive mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari