U Parizu sutra svečana 49. dodela francuskih filmskih nagrada Cezar 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Francuska Akademija filmske umetnosti sutra uveče će u Parizu održati 49. dodelu nagrada Cezar, a favoriti su dva ostvarenja „Le Regne animal“ (Životinjsko carstvo) Toma Kajea (Thomas Cailley) sa 12 nominacija i „Anatomie d’une chute“ (Anatomija pada) Žistin Trije (Justine Triet) sa 11 nominacija, preneli su francuski mediji.

Iako je film „Životinjsko carstvo“ dobio najviše nominacija, veći favorit bi moglo da bude ostvarenje „Anatomija pada“ pošto je osvojilo nekoliko nagrada preko Atlantika, ocenili su mediji.

To ostvarenje je dobilo dve američke nagrade za film i televiziju (Zlatni globus) za najbolji strani film i najbolji scenario, kao i nagradu britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) za najbolji originalni scenario.

Film je takođe dobitnik Zlatne palme na Kanskom međunarodnom festivala 2023. godine, a za prestižnog Oskara čija je dodela 10. marta, dobio je pet nominacija.

Domaćini svečanosti će biti poznati glumci i reditelji, među kojima Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Benoa Mažimel (Benoit Magimel) i Berenis Bežo (Berenice Bejo). Ceremoniju će voditi glumica Valeri Lemersije (Valerie Lemercier).

I Glumica Židit Godreš (Judith Godreche) govoriće na dodeli nagrada. Ona je u januaru podnela tužbu protiv dva reditelja, Benoa Žakoa (Jacquot) i Žaka Doajona (Jacques Doillon) za silovanje dok je bila maloletnica. Oba reditelja su odbacila njene optužbe.

Počasnog Cezara će dobiti američko-britanski reditelj Kristofer Nolan (Christopher) čiji je film „Openhajmer“ veliki favorit za Oskara i nominovan je za Cezara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Počasnog Cezara će dobiti i francuska glumica i rediteljka Anjes Žaoui (Agnes Jaoui).

Ceremonija će biti održana u poznatoj dvorani Olimpija u Parizu, a uživo prenos kao i svake godine poveren je televiziji Kanal+ (Canal+).

Prošlogodišnji dobitnik Cezara za najbolji film bilo je ostvarenje Dominika Mola (Moll) „La nuit du 12“ (Noć 12.). U pitanju je triler inspirisan stvarnim događajima.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari