U Selačkoj kod Zaječara počinje “Torlački sabor” 1Foto: I.S.

U Selačkoj kod Zaječara u subotu će biti prvi put organizovana manifestacija tradicionalnog  narodnog stvaralaštva „Torlački sabor“, na zahtev meštana Selačke, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa ovog kraja.

Takmičenje u kuvanju gulaša kao i sportska nadmetanja počeće u 13 časova, a kulturno – umetnički program u 17 sati.

Predsednik Mesne zajednice “Selačka” Ivan Stojanović kaže za Danas da mu je kao mladom predsedniku MZ drago što je uspeo da od sada pa na dalje organizuje tradicionalni sabor Torlaka, uz pomoć svih meštana sela i grada Zaječara.

“Ovo je veoma bitno za naše selo jer će ono biti, bar na jedan dan, mesto ujedinjenja Torlaka iz raznih krajeva. Dodajem da će zbog ovog događaja svi čuti za naše selo. Ovaj događaj će doprineti oživljavanju sela jer su mnoga sela suočena sa odlivom stanovništa u gradove, što je slučaj i sa našim selom. Jedan od ciljeva sabora jeste očuvanje kulture i tradicije Torlaka kao i održavanje istih kroz buduće naraštaje. Svi su dobrodošli, istakao je on za Danas.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa Turističkom organizacijom i Sportskim savezom  grada Zaječara, kao i mesnom zajednicom Selačka, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari