U selima pored Zaječara održane manifestacije 51. “Hajduk Veljkovi dani” i “Torlački sabor” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta“, minulog vikenda održani su 51. „Hajduk Veljkovi dani“ u Lenovcu i “Torlački sabor” u Selačkoj.

Tokom prepodneva predstavnici grada Zaječara, vojske, policije i Ustanove „Zoran Radmilović“ i Mesne zajednice Lenovac položili su vence na spomenike Hajduk Veljku u Zaječaru i Lenovcu i održana je liturgija u Crkvi Svetog Nikolaja u Lenovcu.

Tokom dana oganzovana su takmičenja u hajdučkom višeboju i nadvlačenju konopca, u kojima  je najuspešnija bila Sportska ekipa Nezavisnog sindikata policije. Ova ekipa osvojila je prvo mesto u nadvlačenju konopca.

Titulu harambaše osvojio je Mlađan Stojanović, vatrogasac, koji je pobednik takmičenja u hajdučkom višeboju.

Titulu štitonoše poneo je Predrag Stoilković, policajac, a titulu bećara osvojio je Marko Ilić, vatrogasac. Pored ove ekipe na takmičenju su učestvovali i Veterani posebne jedinice policije i sportisti iz Lenovca.

Tokom večeri organizovan je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi: Nikola Pašić“ iz Zaječara, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Šljivar“ iz istoimenog sela, „Zoran Gajić“ iz Rgotine i „Gradec“ iz Gradskova.

U okviru programa održan je izbor za hajdučku lepoticu.

Žiri u sastavu: Božana Trifunović, predstavnik Lenovca, Mlađan Stojanović, harambaša i  Neli Nikolić isred ustanove „Zoran Radmilović“ za hajdučku lepoticu izabrao je  Sanelu Prvulović iz Gradkova, prva pratilja je Mia Milojković iz Zaječara, a druga pratilja Aleksandra Vukadinović iz Rgotine.

U okviru  „Zaječarskog kulturnog leta” u Selačkoj kod Zaječara  je organizovana manifestacija tradicionalnog  narodnog stvaralaštva, drugi po redu .„Torlački sabor”.

Nakon defilea i zajedničkog kola  priređen je odličan kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi iz Velikog Izvora, Rgotine, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada.

Tokom dana organizovano je takmičenje u kuvanju gulaša i sportska nadmetanja u nadvlačenju konopca, stonom tenisu, stonom fudbalu I bacanju kamena s ramena.

Organizator još jedne uspešne manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom i Sportskim savezom  grada Zaječara, kao i mesnom zajednicom Selačka, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari