U Srbiji u toku 2021. godine emitovane 32 nove domaće serije (ANKETA) 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan

U razdoblju pandemije i mesecima promenljivih uslova i zahteva koje ista nameće, mali ekrani nisu trpeli.

U toku godine koja ostaje iza nas, emitovano je preko 32 nove serije, različitih formata – od sitkoma do mini serijala.

Tokom 365 dana 2021. godine emitovano je preko 900 epizoda potpuno novih serijala, odnosno, nešto više od 43.000 minuta upotpunjenih novim likovima i igranim programima.

U periodu od 1992. do 2006. godina snimljeno je ukupno 37 različitih serija. Ipak, poredeći sa pojedinačnim godinama, 2021. godina zabeležila je rekordan broj programa koji su našli svoj put preko malih ekrana do publike. Na drugom mestu nalazi se 2019. godina sa 18 serijala, a na trećem 2020. godina sa 15 emitovanih serija.

Kada su u pitanju TV kanali i produkcije koje su dale svoj doprinos ovom broju, na Superstar kanalima emitovano je 13 serijala, na RTS-u šest, Novoj S (EON platformi) pet, Prva Tv imala je tri, dok su K1, Happy, Kurir TV i Pink doprinele sa po jednim serijalom, kao i što se jedan serijal istovremeno prikazivao na Superstar TV-u i RTS-u.

Što se tiče žanrovske klasifikacije, gotovo podjednako su emitovane drame i komedije, dok je značajno manje bilo dostupno serija koje bi po tematici mogle da se svrstaju u misteriju, triler, horor ili fantastiku.

Među serijama sa liste nalazi se i nekoliko serijskih programa koje su „inspiraciju“ za svoje ideje našle u već postojećim, stranim serijalima, a jedna od primećenijih domaćih obrada su adaptacija „Dinastije“ i „Tri i po muškarca“.

Jedan od pokazatelja kakva je reakcije publike na serije i filmove jesu svakako i ocene na svetski poznatom sajtu IMDB. Iako je emitovano samo oko šest serija koje žanrovski pripadaju trilerima, misteriji ili fantastici, ocene ipak pokazuju da su takve serije naišle na odličnu reakciju publike.

Na prvom mestu sa najvišom ocenom 8.0 našla se „Crna svadba“. Drugo mesto (7.7) zauzela je serija „Kalkanski krugovi“, treće mesto pripalo je komediji „Vikend sa Ćaletom“ (7.5), četvrto mesto seriji „Jedini izlaz“ (7.4), dok je poslednje mesto zauzela drama „Porodica“ (7.3).

Treba napomenuti da u pomenuti izbor od 32 serije nisu ušli neki od popularnijih i aktuelnih naslova koji su ove godine doživeli svoju drugu ili treću sezonu. Među njima su svakako „Besa“, „Švindleri“, „Junaci našeg doba“, „Dug moru“ i druge.

Već tokom 2021. godine najavljeni su projekti za narednu godinu. Na male ekrane vraćaju se „Tajna vinove loze“, „Kamiondžije“, „Državni službenik“, itd.

U nastavku predstavljamo glasanje za najbolju seriju u 2021. godini po izboru čitalaca lista „Danas“, ali i kratak pregled osnovih informacija o 32 projekta koja iz nas ostaju u rekordnoj godini.

Koju biste od ponuđenih serija izdvojili kao najbolju u 2021. godini?

View Results

Loading ... Loading ...

Pregled serija koje su premijerno emitovane u toku 2021. godine

Drim – tim


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 2. januar 2021. godine/RTS – 14. april 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Miloš Radović

Režija: Dejan Zečević

Ocena na IMDB-u: 3.6/10

Serija o ne mnogo uspešnom fudbaleru Iliji Iki Srdiću i fudbalskom timu koji je sam sastavio od svojih jedanaest sinova, ispod fudbalskih motiva krije i romantičnu sagu o nadama, željama i idealima običnih, jednostavnijih ljudi.
Ova priča je delimično nastala na osnovu neproverene biografije zvezdarskog Maradone, čuvenog Ingeta. Ma koliko da se mrze i svađaju, članovi Ikine porodice vezani su čvrstim ljubavnim vezama. Stub razdora a i ljubavi i spokoja je glavni lik Ika Srdić.

Svaka epizoda priča je za sebe, a centralna nit koja veže sve epizode je napredovanje Ikinog porodičnog kluba na fudbalskoj mapi Srbije i regiona. Bulbuderac je smešten u Zvezdarskoj šumi, a ovo izolovano mesto u šumi je glavno mesto svih priča: većina se odvija na terenu i oko njega, kafani, svlačionici, maloj kući.

Bulbuderac nastupa u zonskom takmičenju ali sa velikom ambicijom da jednog dana uđe u Drugu ligu, pa u Prvu, pa i u Ligu šampiona. Nesrećan zbog neuspešne fudbalske karijere, Ika s velikim žarom uči svoje sinove da postanu vrhunski fudbaleri. On formira fudbalski tim i potpuno neočekivano na opšte iznenađenje svih stiže do finala Kupa Srbije.

Tajna vinove loze


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 18. januar 2021. godine/RTS – 23. januara 2021. godine

Žanr: Drama

Scenario: Mirjana Bobić Mojsilović, Iva Mitrović, Marko Popović

Režija: Ana Marija Rosi, Gorčin Stojanović, Marko Glušič, Dejan Karaklajić, Marko Manojlović, Kosta Đorđević

Ocena na IMDB-u: 6.1/10

Kroz 36 epizoda prve sezone serija prati sudbine, drame i borbe dve vinogradarske porodice iz različitih kulturnih miljea, čije su intimne sage obavijene lažima i prećutkivanjem.

Porodica bogatog biznismena Vuka Tomovića iz Subotice krije mnoge tajne, ali i Vera, samohrana majka dva sina iz Negotinske Krajine, živi u strahu da se njene tajne ne otkriju.

Vukova ćerka, Anja, završila je enologiju u Parizu. Vraća se u svoj rodni kraj s namerom da preuzme na sebe vođenje ozbiljnog porodičnog biznisa. Anjino obrazovanje i tehnologije preuzete sa Zapada sudaraju se sa navikama i tradicijom u ovdašnjem uzgajanju vina.

Na misteriozan način prepliću se naizgled nepovezane sudbine. Zajedničko obema porodicama su suze, poljupci i udarci. Melodramska nota koja je sve vreme prisutna u ovoj seriji ukazuje da nema porodice bez tajne.

Druga sezona i još 36. epizoda najaveljene su za 2022. godinu.

Vikend sa ćaletom


Premijerno prikazivanje: Nova S – 25. januar 2021. godine

Žanr: Komedija/Drama

Scenario i režija: Miroslav Momčilović

Ocena na IMDB-u: 7.5/10

Nakon saznanja da je teško bolestan i da mu je od života ostalo još nekoliko nedelja, Kašika žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, 11-ogodišnjim sinom iz prethodnog braka.

Kašika je sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi.
Njegova bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret oca sa sinom.

S obzirom na to da sina nije viđao pet godina jer je zbog malih komplikacija imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno, istovremeno pokušavajući da od malog sakrije svoju bolest.

Pre serije, u bioskopima širom Srbije i dijaspore je prikazan istoimeni film.

Koleginice

Premijerno prikazivanje: K1 – 27. februar 2021. godine

Žanr: Komedija situacije

Scenario: Semir Gicić

Režija: Marko Glušič i Aleksandar Jovan Krstić

Ocena na IMDB-u: 3.0/10

Radnja prati Bojanu, koja je tek završila studije psihologije. Bojana želi da iznajmi stan i da se bavi psihoterapijom, te na sve načine pokušava da nađe posao. Pošto nema mnogo novca, Bojana može da priušti samo veoma skroman smeštaj. Pronalazi stan, koji nije baš podoban za život, ali odlučuje da se u njega useli.

Uskoro Bojani ponestaje ono malo para što je imala i baš tada iz Katara dolazi Zorica. Život u državi u Persijskom zalivu, čiju prestonicu krase i luksuzni neboderi i uske ulice sukova, koje mirišu na čajeve i začine, Zorica je zamenila za neugledni sobičak u Srbiji.

Zorica, koja je lajfkouč i astrolog, predlaže Bojani da za početak dele troškove stanovanja. Kako bi sakupile novac za bolji smeštaj, novopečene cimerke postaju koleginice i počinju da dele klijente. Zorica izrađuje natalne karte, dok Bojana drži psihoterapeutske seanse.

Ljubav ispod zlatnog bora


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 3. mart 2021. godine / RTV Pink 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Vladimir Đurđević, Slobodan Šuljagić, Petar Jakonić, Nikolina Stjepanović

Režija: Slobodan Šuljagić i Nikola Končarević

Ocena na IMDB-u: 4.3/10

Serija predstavlja romantičnu komediju koja prati ljubavni četvorougao koji troši svoju trideset i neku, doba za koje se smatra da je prelaz iz mladosti u zrele godine, a sami gledaoci serije bili su u prilici da se upoznaju sa čarima života van grada, bajkovitim krajolicima Zlatibora dopunjenim humorom zlatiborskih gorštaka, koji je ne sebi svojstven način udahno duh zapadne Srbije i svih njenih lepota.

Radio Mileva


Premijerno prikazivanje: RTS 1 – 9. mart 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Zorica Cvijetić, Željko Hubač, Marijana Čulić Vićentić, Mirjana Lazić, Elmir Jukić

Režija: Elmir Jukić

Ocena na IMDB-u: 6.2/10

Komedija „Radio Mileva” prati svakodnevicu Mileve, Natalije i Sonje, tri generacije porodice Majstorović koje žive pod istim krovom. Mileva je glava kuće, sve zna, sve ume i u sve se razume. Penzionerka koja je radni vek provela u ulozi sekretarice predsednika Opštine na šta je izuzetno ponosna. Samouverena, energična, namazana, žena koja ima sve informacije, žena za sve vremena, snalažljiva i oštroumna.

Radio Mileva je živa, laka, jednostavna i dinamična komedija koja se bavi temama kao što su nesklad među generacijama, sukob različitih naravi i preplitanjem situacione i verbalne komike, pisana, pre svega, da se onaj ko je gleda oseća dobro.

Komedija koja ne vređa nikoga i bavi se problemima običnih ljudi iz svakodnevnog života. Stvorena sa idejom da izazove iskren smeh, pozitivne emocije, prepoznavanje i da vrati stari sjaj porodične komediografske serije na male ekrane.

Kalkanski krugovi


Premijerno prikazivanje: Superstar TV/RTS 1 – 13. mart 2021. godine

Žanr: Triler, Drama, Horor

Scenario: Đorđe Milosavljević

Režija: Milan Karadžić

Ocena na IMDB-u: 7.7/10

Sukob dve porodice živopisnog sela Dola krije tajnu čuvanu decenijama.

Nakon što mu policija privede ćerku Mionu zajedno sa poznatim beogradskim dilerom, Dejan Matić odlučuje da prekine rad u svom arhitektonskom studiju, te da se sa ćerkom preseli u Dol, rodno selo svog oca.

Uprkos Mioninom otporu, on svoju zamisao i sprovodi, sa nadom da će u Dolu ćerku odvojiti od lošeg društva i loših navika, te obnoviti međusobnu bliskost, izgubljenu tokom Mioninog odrastanja i Dejanovog bavljenja svojom karijerom.

Međutim, umesto očekivanog mira, u Dolu ih očekuju tajne i nerazjašnjeni odnosi koji su spremni da i njima i svima oko njih pomrse konce i naprave neočekivani preokret, ali otkrivaju i deo porodične istorije koju su njihovi preci želeli da sakriju.

Pri samom dolasku, dočekuje ih Dejanov stric Velibor sa najavom dešavanja u selu – investitor želi da poseče staru šumu Zabran i tu sagradi kompleks hotela.

Aleksandar od Jugoslavije


Premijerno prikazivanje: Nova S – 15. mart 2021. godine

Žanr: Drama

Scenario i režija: Zdravko Šotra

Ocena na IMDB-u: 4.7/10

Aleksandar od Jugoslavije je srpska televizijska serija iz 2021. godine u režiji i po scenariju Zdravka Šotre bazirana na istoimenom romanu Vuka Draškovića.

Serija obuhvata istorijski period od 1918. do 1934. godine, odnosno od stvaranja Kraljevstva SHS, koje će 1929. postati Jugoslavija do 1934, i ubistva kralja Aleksandra u Marselju.

Naslovnu ulogu tumači Ljubomir Bulajić kao kralj Aleksandar I Karađorđević i Tamara Aleksić kao kraljica Marija Karađorđević, dok su u ostalim ulogama Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Jelica Sretenović i drugi.

Kaljave gume


Premijerno prikazivanje: RTS 1 – 13. februar 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Mia Ćertić i Miodrag Ćertić

Režija: Miodrag Ćertić i Raško Milatović

Ocena na IMDB-u: 5.1/10

Ova romantična komedija je priča o beogradskoj 60-godišnjakinji Vesni. Posle smrti svog supruga ona odlazi da provede neko vreme kod sina i snaje koji žive u Kaliforniji.

Sin je uspešan softverski inženjer, a snajka javni tužilac. Imaju dvoje dece i kućnu pomoćnicu koju su doveli u Ameriku da bi deca od malih nogu govorila srpski.

Posle inicijalnih problema s uklapanjem u američki način života, Vesna uz pomoć komšinice Pati otkrije internet dejting i počinje da razmenjuje poruke sa muškarcima iz cele Amerike.

Od svih joj se najviše dopadne Robert koji živi u Luizijani.

Tri muškarca i tetka


Premijerno prikazivanje: Prva TV- 21. februar 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Grupa autora (temeljeno na serijalu „Dva i po muškarca“)

Režija: Pavle Vučković

Ocena na IMDB-u: 1.9/10

Zajednički život i izbegavanje odgovornosti su na duhovit način prikazani kroz odnose dva brata Joviše i Ljubiše i tetke Milke koja im je zamenila majku.

Lažne i prave ljubavi, svađe, spletkarenja, intrige, posledice započetih neuspešnih biznisa samo su deo njihovih porodičnih odnosa. Sve to će tetka Milka, Ljubiša i Joviša proživljavati u kući jer sve što njih dvojica zakuvaju, uticaće na ostale ukućane koji su finansijski ili na druge načine ugroženi njihovim projektima.

Dođi juče


Premijerno prikazivanje: Prva TV – 22. februar 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Saša Pantić, Željko Mijanović, Ljubivoje Ršumović, Dušan Stojanović, Obrad Nenezić, Nele Karajlić

Režija: Božidar Nikolić

Ocena na IMDB-u: 2.9/10

Centralna tema ove savremene priče je sedamdesetogodišnjak, izuzetno bogat i vispren i duhovit čovek, takozvani tajkun Krsto Karamančić.

On je žrtva teškog moždanog udara, ali ne samo bolesti, već i svih lovaca na njegovo bogatstvo, od onih retkih koji su krvno vezani s njim, pa sve do belosvetskih profesionalnih prevaranata, državnih institucija, nevladinih organizacija koj žele da se okoriste o njegovo nasleđe.

Krsto se u ovim situacijama snalazi uz pomoć svojih ukućana: advokata Ajkovića, kućne pomoćnice Kate i telohranitelja Buljbe koji mu stvarno čine porodicu, za razliku od mnogih koji se predstavljaju kao porodica.

Porodica


Premijerno prikazivanje: Superstar TV/RTS 1 – 29. mart 2021. godine

Žanr: Triler, Drama

Scenario i režija: Bojan Vuletić

Ocena na IMDB-u: 7.3/10

Glavni tok radnje ove mini serije se odvija oko 2001. godine, koja prati poslednjih 48 sati zajedničkog života Slobodana Miloševića sa porodicom na slobodi do momenta njegovog hapšenja i kasnijeg izručenja Hagu.

Pod opsadom policije, novinara i demonstranata, porodica Milošević i njihovi prijatelji i saradnici, nalaze se u vili Mir na Dedinju, bez ikakve kontrole nad situacijom, a nepredvidljive ljudske reakcije izlaze na površinu.

Serija je dramska interpretacija stvarnih događaja, zasnovana na do sada poznatim činjenicama, autentičnim snimcima, javno dostupnim informacijama i svedočenjima onih koji su bili prisutni. Pojedini likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, kreativne obrade i umetničke slobode.

Ime naroda


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 5. april 2021. godine/RTV 1 5. jul 2021. godine/ RTS 2 22. novembar 2021. godine

Žanr: Biografska, Istorijska

Scenario: Milovan Vitezović, Kosta Peševski, Darko Bajić

Režija: Darko Bajić

Ocena na IMDB-u: 3.0/10

Serija prati život i rad uglednog advokata Svetozara Miletića, člana ugarskog parlamenta i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini.

Nakon što je više puta politički osuđivan njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka i prva žena – novinar u Srbiji Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918 godine.

Ovo je isprepletitana priča o njima i njihovoj borbi, vlasti u Srbiji i problemima sa kojima se i društvo i dan danas suočava. Priča je ispričana kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić – Tomić.

Zlatni dani


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 12. april 2021. godine/RTV Pink

Žanr: Komedija

Scenario: Gordan Mihić i Marijana Čulić Vićentić

Režija: Marko Sopić

Ocena na IMDB-u: 2.4/10

Radnja je smeštena u današnji Beograd i prati mladi par koji, posle neuspelih brakova i posle samo 48 sati poznanstva, počinje da stvara porodicu.

Oboje iz prethodnih brakova i taman kad počinju zajednički život, u njihove živote ulazi brojna familija, komšije i prijatelji koji sa svojim problemima, emocijama i dogodovštinama pokazuju da život uvek ima i svoju duhovitu stranu. Upravo, taj humor čini ovu priču.

Jedini izlaz


Premijerno prikazivanje: Superstar TV/RTS 1 – 17. april 2021. godine

Žanr: Triler

Scenario: Marko Popović, Iva Mitrović, Ivan Knežević

Režija: Darko Nikolić

Ocena na IMDB-u: 7.4/10

Ovo je priča o dešavanjima u okrilju moćne advokatske firme Kolar i njihovih javnih i tajnih saradnika koji su se upleli u mrežu kriminala i laži.

Šest godina je prošlo od pogibije Saše Kolara, jednog od vlasnika advokatske kancelarije i supruga Ane Kolar, u požaru kluba Jedini izlaz. Neposredno posle izricanja kazne vlasniku kluba u kojem je pored Saše stradalo još 12 mladih ljudi, Ana od nepoznatog pošiljaoca dobija mejl sa video snimkom u kojem vidi svog mrtvog muža. Posumnja da je živ, a da je čitava priča oko njegove pogibije nameštaljka.

Ana bez razmišljanja kreće u potragu za njim i dolazi do saznanja koja samo potvrđuju njenu sumnju. Paralelno, iznenadna smrt najboljeg drugara njegove kćerke uvlači inspektora Dejana Štrpca u lanac zločina, koji počinje misterioznim nestankom mlade advokatice pre 6 godina.

Dok sve radi protiv njih, dvoje junaka započinju zajedničku potragu za istinom, koja ih suočava sa mrežom laži, ucena i ubistava ali i mračnim tajnama iz sopstvene prošlosti.

Jedini izlaz je prva srpska autentična hičkokovska triler serija koja gledaoca drži u neizvesnosti do kraja: do kraja se uspešno i nepredvidljivo poigrava sa poznatim krimi standardom po kojem su svi osumnjičeni, a krivac je onaj u koga najmanje sumnjamo.

Beležnica profesora Miškovića


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 22. maj 2021. godine

Žanr: Fantastika, Triler

Scenario: Đorđe Milosavljević, Radoslav Pavlović, Kosta Peševski

Režija: Miroslav Lekić

Ocena na IMDB-u: 6.7/10

Priča nas vodi kroz slučajeve pune fantastike, magije i neverovatnih situacija paralelno na dva koloseka: deo radnje smešten je u prve godine 21. veka a deo u 70-e godine 20. veka.

U proleće 2002 godine mladi novinar lista Argument, Boško Stevanović, dobija zadatak da napiše tekst o naučnoj ostavštini poznatog preminulog srpskog etnologa Arsenija Miškovića.

Njegova supruga Jelisaveta Mišković daje oglas da poklanja arhivu pokojnog naučnika i to hoće da uradi preko jednog beogradskog lista. Boško Stevanović dobija zadatak da uradi razgovor s udovicom Mišković, odlazi kod nje i na rastanku dobija malu, crnu beležnicu. Boško tragom beležnice, koju mu je dala Jelisaveta, ulazi u začarani krug.

U knjizi su opisani slučajevi koje je etnolog Mišković decenijama sakupljao po Srbiji a čija je suština – misterioznost.

Te slučajeve, jednostavno rečeno, nije moguće racionalno objasniti: od nestajanja ljudi koji se pojavljuju godinama kasnije, bez traga starosti na sebi, preko priča o mestima na kojima se događa nešto što može da se čuje ali ne može da se vidi, do neobjašnjivih sila koje se pojavljuju u neočekivanim situacijama, kad čovek ostane bez tračka nade, i čine čuda…

Njeni misteriozni zapisi godinama opsedaju neke ljude iz inostranstva – Beča, Londona, Moskve i jednog gradića u Arizoni. Beležnica na kraju pokreće i lavinu čudnih događaja koji porodicu i prijatelje beogradskog novinara dovode u životnu opasnost.

Ljubavni zalogaji


Premijerno prikazivanje: Superstar 2/Prva TV – 2. avgust 2021. godine

Žanr: Sitkom

Scenario: Dragoljub Stojković, Ružica Vasić, Sandra Vujović, Marija Gojković, Ivan Jegorović, Balša Labović, Vladislava Vojnović, Dragan Nikolić

Režija: Milorad Milinković, Aleksandar Janković, Marko Glušič, Ivan Denić

Ocena na IMDB-u: 2.9/10

Priča se vrti oko dva druga koja pokušavaju da otvore restoran na Dorćolu na crno, da ne bi plaćali porez i onda upadaju u razne komične situacije.

Jedan je beogradski, dorćolski muljator koji preprodaje sve i svašta i na taj način živi, a drugi je hipster sa sela koji je došao u Beograd i pokušava da bude veći Beograđanin od Beograđanina.

Aviondžije


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 6. septembar 2021. godine/B92 – 8. novembar 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Tatjana Ilić, Milena Depolo, Milica Konstantinović

Režija: Suzana Purković, Aleksandar Savić, Dušan Popović

Ocena na IMDB-u: 2.8/10

Svaka epizoda prati let u neki novi grad na kojem se posada susreće sa novim ludim putnicima i najrazličitijim peripetijama i opasnostima koje život među oblacima donosi.

Ali, ono što njihovu malu grupu čini posebnom je ljubav i prijateljstvo koje se rađa među njima, te zajedno uspeju da prevaziđu sve probleme i opasnosti i pronađu put kući.

Kolo sreće


Premijerno prikazivanje: Prva TV – 6. septembar 2021. godine

Žanr: Romansa, Drama, Triler

Scenario: Dušan Janković

Režija: Milan Konjević, Vladimir Aleksić

Ocena na IMDB-u: 4.1/10

Glavna junakinja je vredna i skromna žena koja se bori sa svim nedaćama koje nosi život samohrane majke dvoje odrasle dece.

Rastrzana između želje da obezbedi novac za opstanak svoje porodice i brige o ukućanima, Mara Raketić doživeće obrt kakav se dešava retkima – postaće jedna od najbogatijih osoba u zemlji.

Sa Marinim bogatstvom krenuće da se raspliću velike tajne i intrige koje ljudi oko nje imaju, ali najveća tajna je ona koju Mara nosi od rane mladosti.

Pevačica


Premijerno prikazivanje: Superstar TV/Pink TV – 11. septembar 2021. godine

Žanr: Drama, Kriminalistika

Scenario: Predrag Antonijević i Nataša Drakulić

Ocena na IMDB-u: 4.5/10

Mlada muzička zvezda u usponu, Ivana Lazić, nakon pobede na muzičkom takmičenju Superglas dobija sve o čemu je ikad sanjala—život u velikom gradu, slavu, popularnost, brojne nastupe, putovanja, a i ljubav najpoznatijeg muzičkog kompozitora i producenta u zemlji Vlade Vidaka.

Međutim, dok se trudi da zaboravi svoj prethodni život i sve ono iz čega je potekla, počinje da joj se dešava niz misterioznih stvari koje će se završiti njenim ubistvom.

Tražeći racionalne odgovore, privatni detektiv Bojan koji pored policije radi na rasvetljavanju ovog slučaja i u svojoj istrazi se suočava sa iracionalnim što dugo neće moći da razume.

Serija kroz svet estrade, magije i vidovnjaka pokazuje koliko su neki ljudi u jednom trenutku spremni da potpišu pakt sa đavolom da bi dobili ono što žele.

Branilac


Premijerno prikazivanje: RTS – 21. septembar 2021. godine

Žanr: Drama

Scenario: Biljana Maksić, Vladimir Mančić

Režija: Jelena Svetličić

Ocena na IMDB-u: 6.9/10

Serija „Branilac“, rađena je prema istinitim događajima po knjigama advokata Olivera Injca „Velike advokatske odbrane“, advokata Filote File „Branio sam na smrt osuđene“, kao i po originalnim predmetima advokata Veljka Guberine i advokata Tome File.

Ova serija, na filmski uzbudljiv način, elementima drame i trilera, dočarava životne priče običnih ljudi, koji su se našli u situacijama sa kojima nisu umeli ili nisu mogli da se nose.

Okosnica svih priča su ljubav, uticaj sredine u kojoj žive, borba za moć, sa zapletima koje samo život može da kreira.

Sve priče pratimo iz ugla advokata – branilaca u potrazi za istinom, koji nas vode kroz živote glavnih aktera i postupno nam rasvetljavaju okolnosti koje su dovele do zločina.

Serija obrađuje šest slučaja u 9 epizoda. Slučajevi koje ova serija obrađuje birani su sa više aspekata. Po tome do koje mere su uzburkali i izazvali interesovanje javnosti, ali i po umeću advokata da pomere granice u odbrani čoveka.

Iako smeštene u neko drugo vreme (Jugoslavija, od 1955 – 1975), ove priče odišu savremenošću, jer su ljudske manjkavosti i ljudski gresi uvek isti.

Dinastija


Premijerno prikazivanje: RTV Pink – 27. septembar 2021. godineŽanr: Komedija

Scenario: Predrag Đurđević, Marija KrstićJelena Vuksanović, Ružica Vasić, Miljan Mandić, Borisav Matić, Vasija Stanković, Jelena Ilić, Mila Mašović Nikolić, Tea Puharić, Kristina Đuković

Režija: Marija Perović, Nenad Ognjenović, Katarina Živanović, Nebojša Radosavljević, Milena Grujić, Aleksandar Janković, Stanislav Simić, Rastko Tadić

Ocena na IMDB-u: 2.1/10

Kada jedan od najvećih poslovnih magnata u Srbiji, Branko Kadić, odluči da se oženi svojom sekretaricom Kristinom, pokrenuće lavinu događaja koji će porodicu Kadić baciti u vrtlog porodičnih intriga, ljubavnih obrta, kao i poslovnih turbulencija sa najvećim Brankovim takmacem u poslu, Vojinom Konstantinovićem.

Ova porodična melodrama bazira se na konstatnim preprekama na putu ka ljubavi i prihvatanju, tako da se porodica Kadić suočava sa rastavama, prevarama, pokušajima ubistva, otmicama beba, nestancima i pojavom izgubljenih članova, kao i čestim venčanjima.

Poslovni svet predstavlja drugo polje intriga koje Kadiće dovodi u životne opasnosti i među mafijaške obračune; svet raskoši koliko god se činio primamljivim uzima danak te Kadići nikad nemaju mira. To ih čini nekonvencionalnom, ali interesantnom porodicom.

Jovanka Broz i tajne službe


Premijerno prikazivanje: RTS 1 – 20. septembar 2021. godine

Žanr: Dokumentarac, Drama

Scenario: Svetko Kovač

Režija: Nedeljko Kovačić

Ocena na IMDB-u: 5.0/10

Dokumentarno-igrana serija „Jovanka Broz i tajne službe“ kroz deset epizoda prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od njenog dolaska na rad u Beli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uslovima.

Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja naših i stranih istoričara. Poseban kvalitet daje više od 25 sagovornika, eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, bezbednosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi bezbednosti.

Kljun


Premijerno prikazivanje: Nova S – 4. oktobar 2021. godine

Žanr: Krimi, Drama, Misterija, Triler

Scenario: Matija Dragojević, Ljubica Luković, Ana Mijović, Srđan Dragojević

Režija: Jelena Gavrilović, Uroš Tomić, Gvozden Đurić

Ocena na IMDB-u: 7.1/10

Sonja Kljun je mlada, ambiciozna detektivka, željna da dokaže da je njena istančana intuicija u pravu – navodno samoubistvo u mirnoj Subotici krije daleko ozbiljnije tajne nego što se to čini na prvi pogled.

Sonjina selidba u Suboticu pokrenuće lavinu događaja koja će razotkriti duboko zakopane tajne vezane za misterioznu organizaciju, ali i za Sonjinu prošlost.

Istančana intuicija nije svojstvena samo za Sonju, već i za njenu desetogodišnju kćerku, čiji neobični snovi vezani za majčin posao počinju da se ostvaruju.

Kljun je prva srpska serija prikazana na festivalu Canneseries u Kanu, gde je osvojila Nagradu publike u glavnom takmičarskom programu.

Feliks


Premijerno prikazivanje: Kurir TV – 4. oktobar 2021. godine

Žanr: Komedija, Drama

Autor: Vladimir Kecmanović

Scenario: Grupa autora

Režija: Đorđe Stanimirović, Stefan Malešević, Saša Karanović

Ocena na IMDB-u: 4.1/10

Kroz seriju se govori o bivšem prevarantu Simeonu Rakiću, zvanom Feliks. Penzioner, koji je dao oglas za razmenu stana, obilazi nekoliko stanova u drugim gradovima.

Od svakog čoveka kome je najavio posetu traži novac za put. Tako Simeon preživljava iz dana u dan, ali zaboravljeni greh iz prošlosti odrediće njegovu sudbinu.

Tokom jedne naizgled obične noći, Feliksu u stan prvo dolazi vanbračni sin Dragan poreklom iz Srbije a kasnije za njim se pojavljuje i drugi vanbračni sin Momir poreklom iz Crne Gore, kao i misteriozna naslednica stana Marina.

Zaustavi vreme


Premijerno prikazivanje: Happy TV – 5. oktobar 2021. godine

Žanr: Politička drama

Scenario: Nataša Drakulić

Režija: Darko Bajić, Roman Majetić, Dušan Popović

Ocena na IMDB-u: 3.0/10

Zaustavi vreme srpska je telenovela televizijska serija, snimana od decembra 2007. do jula 2008. godine. To je prvi projekat AVA filma, ispostave popularne hrvatske produkcije AVA u Beogradu.

Iako je u nju uloženo 10 miliona evra, produkcija nije uspela da proda seriju nijednom kanalu, iako su za nju bile zainteresovani RTS, B92, Pink i Fox. Roman Majetić je 2019. u intervju za TV Novosti potvrdio je da je 2013. seriju kupila Happy, ali do emitovanja iz nepoznatih razloga ipak nije došlo.

Međutim, 1. oktobra 2021. godine Happy je objavio datum premijere za 5. oktobar 2021. godine.

Crna svadba


Premijerno prikazivanje: Superstar TV/RTS 1 – 23. oktobar 2021. godine

Žanr: Horor, Misterija, Triler

Scenario: Strahinja Madžarević

Režija: Nemanja Ćipranić

Ocena na IMDB-u: 8.0/10

Specifičan naziv Crna svadba došao od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

Kroz veoma izraženo prisustvo folklornih elemenata i narodnih verovanja iz ovog dela Srbije, upravo će ovaj obred biti jedan od prikazanih verovanja sa kojima će se suočavati i dvojica inspektora.

Prva epizoda „Crne svadbe“ počinje u malom selu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, gastarbajter i stanovnik sela, pokušava da pronađe mir sa nevenčanom suprugom i njenom majkom.

Jednoga dana, iznenada, Mitar uzima staru pušku sakrivenu u dvorištu i njime nasumično počinje da ubija komšije u selu. Nakon što ubije jedanaestoro ljudi, kao taoca uzima lokalnu konobaricu.

Petar, inspektor za krizne situacije u Bezbednosnoj agenciji, vodi samački život koji u slobodno vreme ispunjava alkoholom. Agencija poziva Petra kao pregovarača u selu, kako bi oslobodio konobaricu i prekinuo krvavi pir.

Vreme zla


Premijerno prikazivanje: Nova S – 25. oktobar 2021. godine

Žanr: Drama

Scenario: Sanja Savić Milosavljević

Režija: Ivan Živković

Ocena na IMDB-u: 7.0/10

Radnja serije prati priču porodice Katić u osvit Drugog svetskog rata u Beogradu. Bogdan Dragović vraća se iz emigracije, pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista, kao i sa sinom Vladimirom.

Njegova ostavljena žena Milena stupa u emotivnu vezu sa agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Vladimir, Milenin i Bogdanov sin, sada i sam član KP iz ideoloških razloga se okreće protiv oca.

Advokado


Premijerno prikazivanje: RTS 1 – 15. novembar 2021. godine

Žanr: Komedija, Drama

Scenario: Nikola Pejaković

Režija: Nikola Pejaković i Saša Hajduković

Ocena na IMDB-u: 5.3/10

Serija prati zgode i nezgode glavnog junaka Brane, kojem verni saputnik Beli pomaže da svakodnevno upada u nove probleme.

Središte radnje fokusira se na prijateljske i porodične odnose, tipične za balkansko podneblje, prožete tugom i humorom u jednom.

U pitanju je priča o borbi pojedinca sa željom da se otrgne od nametnutih stereotipa i konzervativne sredine koja kritički posmatra odluke koje odudaraju od tradicionalnih postulata.

Ipak, on nastavlja svoju bitku, želeći da promeni poziciju u kojoj se nalazi i da prestane biti sve ono što označava reč „Advokado“.

Serija je deo zajedničkog projekta produkcijskih kuća iz Republike Srpske i Srbije.

Nečista krv


Premijerno prikazivanje: RTS 1 – 4. decembar 2021. godine

Žanr: Drama

Scenario: Vojislav Nanović, Milena Marković, Dejan Prćić, Katarina Mitrović (adaptacija)

Režija: Milutin Petrović i Goran Stanković

Ocena na IMDB-u: 6.3/10

Radnju serije Voja Nanović, originalni scenarista, povezao je kao sublimaciju svih romana i pripovedaka Bore Stankovića u jednu porodičnu sagu zahvatajući period od 40 godina s kraja 19. veka.

Kroz tri generacije, Nečista krv pripoveda o finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju jedne porodice.

Radnja započinje s Hadži Trifunom, Sofkinim dedom a završava se sa Sofkom tj. svi likovi iz Tašane, Parapute i ostalih dela, povezani su kroz tu jednu porodicu i ljude koji su živeli u Vranju.

Azbuka našeg života


Premijerno prikazivanje: Superstar TV – 3. decembar 2021. godine

Žanr: Drama

Scenario: Boris Grgurović i Milica Jeftić

Režija: Jelena Bajić Jočić

Ocena na IMDB-u: 6.9/10

U središtu intrigantne, zabavne, ali na momente i teške, tragikomične priče, nalazi se bračni par Popović iza kojeg je 25 godina braka u koji su ušli nošeni studentskom ljubavlju i mladalačkom zanesenošću, željni uspeha u trivijalnom društvu u kojem je sve dozvoljeno da bi se došlo do statusa, karijere i novca.

Četvrt veka kasnije, nakon što su stekli sva materijalna dobra, dok im se deca školuju i provode u inostranstvu, ova naizgled idealna porodica, počinje se raspadati.

Paralelno prateći žensku i mušku stranu, kroz dinamiku radnje i naraciju koja obogaćuje dramu ličnim doživljajem glavnih likova, serija nam donosi ogoljenu priču o veoma aktuelnim društvenim pojavama – o krizi porodice i međuljudskih odnosa, krizi srednjih godina, krizi našeg društva, krizi identiteta.

Serija je nastala po motivima romana Mirjane Bobić Mojsilović Muška azbuka i Azbuka mog života.

U zagrljaju Crne ruke


Premijerno prikazivanje: Nova S – 21. decembar 2021. godine

Žanr: Komedija

Scenario: Srđan Ćešić, Vladimir Andrić

Režija: Raša Andrić, Pavle Terzić, Vladimir Petrović

Ocena na IMDB-u: 6.8/10

U zagrljaju Crne ruke srpska je istorijska-humoristička televizijska serija. Predstavlja nastavak serije Crni Gruja. Tri pilot epizode prikazane su 21, 22. i 23. decembra 2021. godine na kanalu Nova S.

Radnja serije prati harmoničnu istoriju Srbije na prelasku iz 19. u 20. vek (od dolaska na presto kralja Milana Obrenovića 1882 do njegove abdikacije 1889. godine), iz ugla Tanasija K. Abadžića, kraljevog ađutanta, koji se, na toj funkciji našao ne svojom krivicom.

Tanasije K. Abadžić je niži vojni činovnik na dvoru Obrenovića i praunuk Crnog Gruje. Srednje slovo „K“ potiče od prezimena Karađorđević, jer je njegov tetak Crni Đorđe, ali Abadžić to krije. Ima i svog slugu, Dobrotu Punišića.

U fokusu serije su uobičajene stvari: atentati, abdikacije, dvorske intrige, državni udari, progoni političkih protivnika, ali i strastvene ljubavi i brakovi zakleti na vernost dok ih smrt ne rastavi… ili preljuba.

Takoreći, bavi se svakodnevnicom tadašnje političke scene i dvora Obrenovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari