U susret novoj sezoni BDP predstavio tromesečni repertoar, među glumcima i Miloš Biković 1Članovi BDP Foto: Milja Gogić

Kako bi Beogradsko dramsko pozorište išlo u korak sa savremenim teatarskim trendovima, započet je proces menjanja suštinske forme i transformacije najstarijeg pozorišta u Beogradu.

Pored novog, unapređenog izdanja pozorišta, danas je u restoranu Majdan predstavljen i tromesečni repertoar.

Glumci, reditelji, članovi Beogradskog dramskog pozorišta i saradnici smenjivali su se na sceni, govorili o određenim temama i približili medijima ono što predstoji u narednim mesecima.

V. d. direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević izneo je planove najstarije pozorišne kuće u Beogradu.

„BDP je pre mnogo godina bilo inicijator otvaranja i drugih gradskih pozorišta na prostoru čitave Jugoslavije. Povedeni tom idejom, formirali smo Uniju regionalnih gradskih teatara. Najznačajnija stvar i reformistički postupak jeste objavljivanje repertoara do kraja godine sa pet premijera. Premijera predstave „Sumrak bogova“ biće izvedena 1. oktobra, zatim 9. oktobra „Ko se boji Virdžinije Vulf“, 2. novembra premijera predstave „Plastelin“, u subotu 23. novembra „Fine mrtve devojke“ i konačno poslednja od pet premijera biće 1. decembra, a u pitanju je predstava „Liliom“ sa Unija festivala“, istakao je Radivojević.

Pored pomenutog plana Radivojević je najavio i 50. izvođenje predstava „Moje dete“ i „Moj deda je aut“, kao i 200. izvođenje predstave „Let iznad kukavičjeg gnezda“ sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi i jubilarno izvođenje predstave „Igra parova“.

Vest koja je zaintrigirala medije jeste da je glumac Miloš Biković postao stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, a rame uz rame sa njim na daskama ovog reformisanog pozorišta pridružiće mu se i nova, mlada imena naše glumačke scene.

„Mnogo mi je drago, a nadam se i publici što je Miloš postao stalni član BDP-a. Cilj ka kome stremimo jeste da prikupljamo najbolje i da naše pozorište u jednom periodu postane jedno relevantno pozorište u regionalnim okvirima. Osim Miloša, tu su i novi članovi ansambla, Andrija Kuzmanović i još tri mlade devojke, Isidora Simijonović, Vanja Nenadić i Iva Ilinčić“, rekao je direktor BDP-a Jug Radivojević.

Istovremeno sa osvežavanjem ansambla, regionalnom i koprodukcionom saradnjom i težnjom da bude vidljivo u regionu, Beogradsko dramsko pozorište završava infrastrukturne radove zgrade i trga ispred zgrade koje će imati novo ime „Pozorišni trg“.

Uz sve to zakazano je i otvaranje nove Male scene za 1. oktobar koja će dobiti ime velike glumačke legende Predraga Pepija Lakovića, a dosadašnja Velika scena koja se zvala Rade Marković biće preimenovana u Olivera i Rade Marković i otvoriće se sa premijerom predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ 9. oktobra.

Na događaju su, pored direktora pozorišta, govorili i glumac i član upravnog odbora BDP-a Milorad Damjanović, rediteljka Ana Tomović, glumci Milica Zarić, Milan Čučilović i Ljubomir Bulajić.

Specijalni gost bio je Miloš Biković, glumac koji je obeležio nekoliko sezona u BDP-u u predstavama „Moj sin samo malo sporije hoda“, „Palilulski roman“ i „Kad su cvetale tikve“.

Biković je istakao da je pozorište neophodno za razvoj glumca.

„Moja dosadašnja karijera je imala akcenat na filmu i produkciji. Pozorište je nešto što ne želim i ne smem da zapostavim“, rekao je Biković.

U susret novoj sezoni BDP predstavio tromesečni repertoar, među glumcima i Miloš Biković 2
Miloš Biković      Foto: Milja Gogić

Ovu priliku Biković je iskoristio da pozove na saradnju između pozorišta i medija.

„To je put koji ima dva kraja, kreće se u dva smera. Jedan je da se pozorište okrene medijima i da strateški razmišlja kako da privuče publiku u pozorište, da ne ignoriše medije. Drugi smer je da mediji imaju dobru volju i želju da upere svoje reflektore ka pozorištu“, naglasio je Biković.

Naš i svetski poznat glumac ističe da pozorište treba biti izvor kome će mediji da se obrate kada žele da napišu nešto novo u kulturi.

„Pozorište treba da ima više pažnje od strane medija. Postoji mnogo fenomenalnih glumaca koje zna samo usko profilisana publika koja posećuje pozorište. Smatram da bi trebalo ljude privući u pozorište i da je prava pobeda privući novu publiku kako bi sale bile pune“, objasnio je Biković.

Repertoar sezone 2019/2020 počinje već u utorak 1. oktobra na Novoj sceni „Olivera i Rade Marković“ sa premijerom predstave „Sumrak bogova“ u režiji Jagoša Markovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari