U Umetničkoj koloniji Ečka 21. avgusta počinje 42. susret akavrelista 1Foto: Savremena galerija - Likovna kolonija Ečka

U Umetničkoj koloniji Ečka 21. avgusta počinje 42. susret akavrelista u organizaciji Savremene galerije Zrenjanin. 

Ove godine će u koloniji Ečka,koja postoji od 956. godine, stvarati Marija Avramović i Sam Twidale, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević. Kako objašnjavaju u Savremenoj galeriji, specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjena, pa su umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva.

Na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija, dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva, objašnjava kustoskinja Slavica Popov.

– Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka, kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja, s tim da je bazična specifičnost oba saziva, slikarskog i akvarelističkog, sačuvana – objašnjava Slavica Popov.

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 1. novembra u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Selektori 42. susreta akvarelista su Sava Stepanov i Slavica Popov Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja  i grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari