Kandidati za upravnike Narodne biblioteke Laslo Blašković i Milorad Vučković 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Od pet kandidata koji su se prijavili na konkurs za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije Upravni odbor NBS sinoć je u uži izbor izdvojio dve kandidature – obe iz ove kuće.

Reč je o dosadašnjem upravniku Laslu Blaškoviću i Miloradu Vučkoviću, načelniku Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije, nezvanično saznaje Danas u NBS.

UO NBS trebalo bi da obavi razgovore sa Blaškovićem i Vučkovićem po azbučnom redu i da do 23. maja Ministarstvu kulture i informisanja dostavi zapisnik o tome i obrazloženi predlog liste kandidata, takođe po azbučnom redu, sa mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svakog od njih. Konačnu odluku o novom upravniku NBS donesi Vlada Srbije na predlog Ministarstva.

UO NBS ocenio je da ostala tri kandidata: kriminolog i pesnik Miloš Janković, jedan od bivših upravnika istoričar Dejan Ristić i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević ne ispunjavaju uslove konkursa i nemaju potpunu dokumentaciju, navode izvori Danasa.

Prema uslovima konkursa, raspisanog 8. aprila, od kandidata se tražilo da imaju visoko obrazovanje u okviru društveno-humanističkih nauka i umetnosti na osnovnim akademskim studijama, najmanje deset godina radnog iskustva, od toga minimum četiri godine na poslovima rukovođenja u ustanovama kulture ili u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, da znaju jedan svetski jezik, imaju državljanstvo Republike Srbije i opštu zdravstvenu sposobnost. Uz sva potrebna dokumenta trebalo je da dostave i predlog Programa rada i razvoja Biblioteke za period od četiri godine i radnu biografiju.

Milorad Vučković, osim što je zaposlen u NBS, kandidat je iz bibliotečke struke. Pre NBS radio je u Jugoslovenskom bibliografskom institutu.

Laslo Blašković, poznati pesnik, romanopisac, pripovedač, esejista, dobitnik je brojnih književnih nagrada. Pre nego što je konkurisao za drugi mandat na mestu upravnika NBS, prema nezvaničnim Danasovim saznanjima, u krugovima SPS bio je viđen kao njihov kandidat za diplomatu u Izraelu.

Na sednici održanoj 9. maja Vlada Srbije razrešila je dužnosti predsednika UO NBS Miloša Jankovića, koji se povukao zbog kandidature za mesto upravnika Biblioteke i imenovala Veljka Brborića, šefa Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta. UO je o izboru za novog upravnika NBS odlučivao u sastavu: Veljko Brborić, Dragan Hamović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić.

Umesto Ćustića, na čelu BDP-a Jug Radivojević

Beograd – Na juče održanoj sednici Skupštine grada Beograda razrešen je sa mesta vršioca dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozorišta glumac Slobodan Ćustić, a takođe u v. d. statusu za novog prvog čoveka ovog pozorišta imenovan je reditelj Jug Radivojević. Radivojević je rođen 1972. godine, režiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, a trenutno ima nekoliko predstava na repertoaru Narodnog pozorišta: „Laža i paralaža“, „Ženski orkestar“ i „Dama s kamelijama“, kao i u drugim beogradskim i teatrima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari