U zaječarskom pozorištu koncertom obeležen Svetski dan horskog pevanja 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U zaječarskom pozorištu sinoć je besplatnim koncertom obeležen Svetski dan horskog pevanja. Nastupilo je pet horova iz Zaječara i Bora. Koncert je otvorilo Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, pod upravom Maje Milenković.

Publika je uživala u njihovom izvođenju , kao i u duhovnim pesmama „Dečjeg hora Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice“ i “Hora Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice” iz Zaječara kojima rukovodi Nataša Jovanović.

Veče su, brižljivo odabranim pesmama za tu priliku i sjajnim izvođenjem, upotpunili Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu grada Bora, pod upravom Tamare Glišić i Kamerni hor „Lavirint“ pod upravom Željke Aleksić. Koncert je na opšte oduševljenje završen zajedničkom pesmom “Viva la musica”.

U obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru ove godine je učestvovalo više od 100 članova pomenutih horova . Otpevali su dvadesetak kompozicija domaćih i stranih autora. Na repertoaru su bile duhovne i tradicionalne pesme kao i obrade tradicionalnih i zabavnih pesama.

Da podsetimo, Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990 godine, svake druge nedelje u decembru , ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje.

Ovogodišnji slogan je: “Pevajmo zajedno, pevajmo zauvek, pevajmo za mir“.

Obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru je po peti put organizovalo Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari