U Zaječaru održan prvi Balkanski festival folklora “Balkan širi kolo kraj Timoka” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Na Trgu oslobođenja u Zaječaru sinoć je završen prvi Balkanski festival folklora “Balkan širi kolo kraj Timoka”.

Tokom dvodnevnog trajanja festivala učestvovalo je više od 30 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Bugarske, a publika je bila u prilici da vidi bogatstvo narodnih igara, nošnji i običaja koje su predstavili čuvari narodne tradicije dve susedne zemlje, kao i impresivni defile centralnim gradskim ulicama u kome je bilo oko 1000 učesnika.

Pod pokroviteljstvom grada Zaječara, na Trgu oslobođenja u je otvoren prvi Balkanski festival folklora “Balkan širi kolo kraj Timoka” u subotu.

Nakon impresivnog defilea centralnim gradskim ulicama u kome je bilo oko 1000 učesnika, na skveru je nastupilo 12 folklora i pevačkih grupa iz Srbije i Bugarske: Dečji i omladinski gradski folklorni ansambl “ZO-RA” Zaječar, Muška pevačka grupa, Devin, Bugarska, КUD „ Polet“, Кladovo, Tancov klub „Viktorija“ Nefela, Bugarska, KUD „ Fra“ Čačak, Grupa za narodne običaje Gornja Vasilica, Bugarska, КUD „Anđeli“ Niš, Grupa za autentičan folklore “Starosel”, Bugarska, AFA SКC „Svetozar Marković“ Кragujevac, КUD „Diša Đurđević“ Vreoci, Lazarevac, i Tancov sastav „Trakijki“ Starosel, Bugarska.

Drugog dana Festivala nastupili su KUD-ovi sa teritorije grada Zaječara i gosti iz Bugarske: Igrački ansambl “Olelija” iz Bjale, Igračka grupa “Buket” iz Vladimirovaca , Pevačka grupa “Mlada srca” iz Kalojanova,  Folklorna igračka grupa   “Detelini” Мečkarevo, Folklorna grupa  “Veselina”, Veselina i Igrački sastav “Relaks”Petrjč. Od zaječarskih  ansambala nastupili su “Penzioner” “Nikola Pašić” I FSDR „ Јovica-Joca Мihailović“ , kao i KUD-ovi iz Gamzigrada, Halova, Zvezdana, Rgotine, Vražogrnca, Šljivara, Grlišta, Gradskova i Velikog Izvora.

Organizator je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a pokrovitelj grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari