U Zaječaru počeli 28. Dani Zorana Radmilovića 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Bezmalo tri decenije u Zaječaru se odvija pozorišni festival koji je kako to nedavno reče reditelj Nebojša Bradić „u svojoj istoriji prolazio kroz različite faze, od onih blistavih do sivih, od godina koje smo slavili kao zlatno doba, do onih koje bismo radije zaboravili“.

– Srećom, Zoranovi dani su ponovo na uzlaznoj putanji i ponovo su među nekoliko najboljih pozorišnih smotri u Srbiji.- kazao je na svečanosti otvaranja direktor festivala Vladimir Đuričić, navodeći da je ovogodišnji posvećen porodici, njenom funkcionisanju, problemima i eventualnim raspadom.

Branko Cvejić, nekadašnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, glumac i gospodin do sada nije bio na Danima Zorana Radmilovića, a ni u Zaječaru.

Kako to reče otvarajući festival „ne znam kako, ali desilo se“. Na festivalu Zoranu u čast nije bio, ali je sa publikom u dupke punoj pozorišnoj sali podelio neka sećanja vezana za Radmilovića.

– Bilo je divno družiti se s njim. Bio je divan, duhovit, strašno duhovit, što je i pokazivao na sceni.- kazao je Cvejić, dodajući da je bila privilegija igrati sa Zoranom, deleći sa publikom sećanje na snimanje televizijske serije Ceo život za godinu dana.

– Imao sam privilegiju da igram sa Zoranom, da svaki dan auto dođe po njega i po mene i da svakog jutra idemo zajedno na snimanje. I da on meni objašnjava kako „nisi valjda lud da učiš tekst unapred, to je budalaština. To ćemo mi u šminkernici zajedno,  ponovimo dvatriput i onda znamo odlično, a kad se završi snimanje ništa ne znamo od toga, nemamo pojma“.- ispričao je Cvejić.

28. Dani Zorana Radmilovića međunarodnog su karaktera i na sceni jedinog profesionalnog pozorišta u Timočkoj Krajini, kao i u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac, do idućeg petka, 25. oktobra biće odigrano 17 pozorišnih predstava iz Srbije, hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske. Preporučile su ih izvanredne kritike i nagrade.

Festival je započeo 426. premijerom zaječarskog pozorišta, predstavom Petra, prema tekstu i motivima Ričarda Lorca u režiji Irfana Mensura. Četiri dame, Tanja Bošković, Nataša Petrović, Lana Karaklajić i Viktorija Arsić, ispričale su porodičnu priču sa svim situacijama koje prate gotovo svaku porodicu.

Odnos majke i ćerki, želja da se ode, neznanje da li da se ode ili ostane, pokušaj da se nađe neka nada negde daleko. Petra Irfana Mensura je i opšta priča o pokušaju mladih ljudi da pronađu nešto bolje, nešto srećnije, negde daleko, kao i pitanje da li će u tome uspeti, koja je sudeći po dugotrajnom palauzu našla put do publike. Prvi Zoranov brk, nagrada koju stručni žiri dodeljuje glumcu večeri, otišao je u ruke Tanje Bošković.

– Toliko sam srećna da ne mogu da vam ispričam koliko. Zaista  mislim da tri mlade žene koje su igrale sa mnom zaslužuju poneku dlačicu iz ovog brka.Ovo je naša zajednička nagrada. Nema pozorišta bez partnerstva koje je najfantističnija tekovina koju smo mogli da ponesemo u život mi koji smo imali sreću da igramo pored Zorana Radmilovića. – rekla je Tanja Bošković, kojoj je ovo drugi Zoranov brk koji je posvetila svom ocu koji se preselio u legendu i njegovoj celoživotnoj podršci.

Tokom narednih festivalskih dana u glavnom programu biće odigrano još sedam predstava. U subotu veče na programu je Ko se boji Virdžinije Vulf Edvarda Olbija u režiji Lenke Udovički zagrebačkog kazališta Uliks i Beogradskog dramskog pozorišta, slede beogradske Radionice integracije i predstava Dok nas smrt ne razdvoji po tekstu Mire Furlan i režiji Mikija Manojlovića, pa Kamerni teatar Sarajevo (Sjećaš li se Doli bel Abdulaha Sidrana, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, Atelje 212 i Petrijin venac (po tekstu Dragoslava Mihailovića, i režiji Bobana Skerlića), NP Republike Srpske iz Banjaluke sa Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donje Ive Brešana, čiji je reditelj Nikola Pejaković, Zvezdara teatar  sa komadom Vladimira Kecmanovića Osama – kasaba u Njujorku, da bi festival zatvorile Brodolomke Kazališta Moruzgva iz Zagreba.

Paralelno sa glavnim festivalskim programom odvijaće se i 2. Festival malih pozorišnih formi, takođe međunarodnog karaktera.

-Mislim da je sjajno što ćemo videti neke eminentne umetnike, recimo Miu Begović iz Zagreba, Vladu Кeroševića iz Tuzle, Srnu Lango, Vjeru Vidov iz Zagreba, Milana Dimića iz Banjaluke, Marka Adžića izTemišvara, Dušanku Stojanović Glid iz beogradskog Narodnog pozorišta. Verujem da će zaječarska publika koja je jedna negovana publika, publika koja se razume u pozorište biti i te kako zadovoljna. Siguran sam u to. – kaže filmski i pozorišni glumac Ivan Bekjarev, predsednik stručnog žirija 2. Festivala malih pozorišnih formi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari