U zemlji gde ništa nije trajno

Ostavite komentar


  1. Secam se da sam procitao u jednom njegovom eseju kako krici Srbe iz Bosne za rat, a ni na jednom mestu ne kritikuje Muslimane ili Hrvate.

    1. Nema potrebe. To cete vi, SNS, SPS, RTS, PINK, tabloidi, navijaci, crkva, SANU, udzbenici istorije… cela pozicija i skoro cela opozicija. Meni je omiljen Simicev esej Otpadnik (Odrod). Evo ga ovde https://pescanik.net/otpadnik/. Da sam ga procitao na vreme mnoge ludosti, gluposti i pokvarenjastva bih shvatio ranije, brze i lakse i platio daleko manju cenu. Rado bih ga video u citankama u Srbiji od prvog do osmog razreda. Da deca imaju bar teoretsku mogucnost da samostalno razmisle. Tu sansu, naravno, nece dobiti. Ako esej pazljivo procitate shvaticete da ste nepobedivi u srljanju u poraz..

  2. „Najgore što vam se može dogoditi je da ste u pravu u vezi sa svojima. To se nikad ne oprašta. Bolje je biti u krivu stotinu puta. Oni će to kasnije objasniti velikom ljubavlju prema vlastitom narodu. Nacionalisti bi nas verojatno više cenili da smo se fotografisali kako koljemo neko dete nego što demonstriramo protiv rata koji su oni vodili i izgubili.“

    Carls Simic

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.