U znaku Irvina Velša i Hanifa Kurejšija 1Foto; Promo

Dvojica svetski slavnih i priznatih pisaca predstaviće se publici prve večeri u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije

Pod simboličnim naslovom „BORDERS VS. FRONTIERS“, ovogodišnje, 13. izdanje Književnog festivala Krokodil svečano će biti otvoreno 26. avgusta, a početak jedne od najvažnijih i najangažovanijih kulturnih manifestacija u regionu označiće dvojica svetski priznatih i slavnih pisaca – Irvin Velš i Hanif Kurejši, koji će se predstaviti u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Naša književna i pozorišna publika upoznala je velikog škotskog pisca Irvina Velša još od njegovog prvog bestseler romana „Trejnspoting“ objavljenog 1993, po kojem je tri godine kasnije nastala istoimena hit predstava Bitef teatra, a po ovom kultnom delu „izašao“ je i film u režiji Denija Bojla koji je imao rekordnu gledanost u svetskim bioskopima.

Velš je i svojim narednim delima, „Skagboys“, „Dead Men’s Trousers“…, potvrdio svoje mesto jednog od najsubverzivnijih savremenih autora, kao i Hanif Kurejši (1954), britanski pisac pakistanskog porekla, čija je prva knjiga „Beda iz predgrađa“, objavljena 1990, bila jedinstvena najava gotovo svih aktuelnih problema današnjice – rasizma, neoliberalizma, ksenofobije, emigrantske krize, kulturoloških i verskih razlika…

Razgovor sa Velšom i Kurejšijem vodiće Mima Simić i Galeb Nikačević.

Druge večeri festivala, 27. avgusta, u amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije stižu hrvatski angažovani pisci Damir Karakaš i Igor Štiks, Ana Miloš, Ognjenka Lakićević, bosanskohercegovački pisac i novinar Elvedin Nezirović, a putem onlajna, direktno iz Prinstona, u ovom programu će učestvovati i Aleksandar Hemon, bosansko-američki esejista, kritičar, kolumnista, scenarista i TV pisac.

Deo ove večeri pripada omažu, koji Krokodil pravi velikom i izuzetno voljenom piscu Bekimu Serjanoviću (1972-2020).

Delove iz njegovih knjiga čitaće glumac Leon Lučev, a o Serjanoviću će govoriti Vladimir Arsenijević, pesnikinja Milica Vučković i Ivan Bevc, izdavač kuće „Booka“.

U amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, naredne večeri, putem online ukuljučenja iz Hamburga, predstaviće se Ivana Bodrožić, Dragan Markovina, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i Saša Stanišić, a istoričari Ruža Fotiadis, Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović i pisac Semezdin Mehmedinović, najaviće konferenciju Histoire pour la liberté, koja 29. avgusta zatvara ovogodišnji festival.

U okviru Debatnog programa ovogodišnjeg Krokodila koji se održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju, najavljene su tribine, panel diskusije i okrugli stolovi o najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture, a biće predstavljen i projekat “Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike” izdavačke kuće IPC Media.

U debati Borders vs Frontiers predstaviće se Darko Tuševljaković, dobitnik evropske nagrade za književnost, poljski pisac, ilustrator i dizajner Marćin Vihe, i poznata angažovana albanska autorka, prevoditeljka, novinarka i radnica u kulturi Milena Seljimi.

Regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together zakazana je 29. avgusta, i okupiće veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo) i Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija), a završeno, četvrto veče 13. Krokodila odvijaće se u Jugoslovenskoj kinoteci.

Zvanično, festival će biti zatvoren konferencijom Histoire pour la liberté, na kojoj će Igor Štiks, Ivana Bodrožić, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari