Program druge i treće večeri festivala KROKODIL u Centru za kulturnu dekontaminaciju 1festival krokodil

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova program druge i treće večeri festivala KROKODIL premešta se u Centar za kulturnu dekontaminaciju na adresi Birčaninova 21, Beograd, navodi se u saopštenju.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan i besplatan.

Organizatori su podsetili da je program moguće pratiti i online putem internet platforme entrio.si.

Sa kupljenim kartama za online program, snimak sve tri večeri moći će da se pogleda do 1. septembra.

Druge večeri festivala u CZKD-u publici festivala predstaviće se Igor Štiks, Ognjenka Lakićević, Ana Miloš, Damir Karakaš i Elvedin Nezirović.

Putem online uključenja u programu će učestvovati i Aleksandar Hemon direktno iz Prinstona, SAD.

„Poseban segment ove večeri biće posvećen sećanju na tragično preminulog i izuzetno voljenog pisca Bekima Sejranovića“, navedeno je u saopštenju.

Izvode iz Sejranovićevog dela čitaće glumac Leon Lučev dok će u razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem o Bekimu, njegovom liku i delu, govoriti izdavač Ivan Bevc i prozna autorka i pesnikinja Milica Vučković.

Treće večeri festivala, u subotu 28. avgusta od 20 sati, predstaviće se Dragan Markovina, Ivana Bodrožić, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i Saša Stanišić koji će učestvovati putem online uključenja iz Hamburga u Nemačkoj.

Tokom večeri, u kratkom razgovoru, istoričari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i pisac Semezdin Mehmedinović najaviće konferenciju Histoire pour la liberté koja u nedelju zatvara ovogodišnji festival KROKODIL.

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu 28. avgusta od 11 sati i nedelju 29. avgusta od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U subotu će od 11 sati Debatni program biti otvoren predstavljanjem projekta „Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike“ izdavačke kuće IPC Media.

„Pisci Marćin Viha i Darko Tuševljaković, čija se dela prevode u okviru ovog projekta, kao i publicista, prevodilac i pisac Migel Roan, dotaćiće se dijahronog sagledavanja raznolikosti evropskih jezika i žanrovske razuđenosti evropskih književnih tradicija, kao i doprinosa srpske i regionalne književne scene polifoniji i polimorfiji evropskih literarnih glasova“, navodi se u saopštenju.

Razgovor će moderirati Aleksandar Božić iz izdavačke kuće IPC Media.

Nakon ovog programa, sledi debata Borders vs Frontiers u kojoj će pored poljskog pisca, ilustratora i dizajnera Marćina Vihe učestvovati i bosanskohercegovački pisac Elvedin Nezirović i kosovski novinar i kulturni radnik Arif Muharemi, a razgovor će moderirati novinarka Ljubica Gojgić.

U nedelju 29. avgusta od 12 sati održaće se regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together na kojoj će se okupiti veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana i Evropske unije u diskusiji o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija.

Razgovaraće se i o pregovaračkim sposobnostima i kapacitetima ovih organizacija u vanrednim okolnostima.

Četvrto i završno veče trinaestog festivala KROKODIL održaće se u nedelju 29. avgusta od 18 sati Jugoslovenskoj kinoteci.

Tokom ove večeri predstaviće se poslednje izdanje edicije Zajednička čitaonica pod naslovom Mladost, kao i integralno izdanje koje obuhvata svih devet knjiga ove edicije koje će do tada biti objavljene.

U razgovoru će učestvovati urednici Zajedničke čitaonice Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i neki od autora koji su svojim esejima doprineli ovom projektu.

Od 19 sati ovogodišnji festival KROKODIL zatvoriće konferencija Histoire pour la liberté na kojoj će učesnici razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja.

U razgovoru će učestvovati: Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin. Razgovor će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina.

Svi programi u CZKD-u kao i u Jugoslovenskoj kinoteci besplatni su za publiku. Prisutni će biti pozvani da simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala.

„Visoki kvalitet produkcije online programa omogućen je i ove godine svima koji će program pratiti širom sveta. Online praćenje večernjeg programa biće omogućeno putem internet platforme entrio.si uz kupovinu karte putem sajta krokodil.rs“, navode iz organizacije.

Do 20. avgusta cena karte za online program prve večeri festivala iznosi osam evra (online program ove večeri biće na engleskom jeziku bez omogućenog prevoda) dok cena karte druge i treće večeri iznosi šest i po evra.

Od 20. avgusta cena karte za online program iznosiće 10 evra za prvo veče i osam i po evro za druge dve večeri.

Cena kompleta karata za online program sve tri festivalske večeri do 20. avgusta iznosi 18 evra, a nakon toga 24 evra.

Online prenos debatnog programa u subotu i nedelju, 28. i 29. avgusta moći ćete besplatno da pratite putem YouTube kanala Krokodil Engaging Words.

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli Evropska komisija, USAID, Balkan Trust for Democracy, Terre Solidaire, Nacionalna platforma Srbija stvara i Muzej Jugoslavije.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – „bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti“.

„Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano jedanaest letnjih festivala i preko petnaest gostujućih izdanja našeg festivala u devet evropskih zemalja, uz učešće preko tri stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.