U zrenjaninskom muzeju bogat program za "Noć muzeja" 1Foto. Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin ove godine 15. put organizuje program povodom manifestacije „Noć muzeja“ koja se održava u subotu, 14. maja a osmi put učestvuje u programu pod nazivom „Muzeji za 10“.

Posetioce  u muzeju očekuje u Salonu  Izložba Muzeja Vojvodine „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine” . U Holu če biti otvroena izložba  „Dobro jutro drage kolege” – izložba crteža Artura Momirova, tehničara za konzervaciju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Autor izložbe je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

U Malom salonu biće otvorena izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odelјenja 2000–2021”. Izložba pruža osvrt na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikuplјanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavlјenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin.  Autorka je Branka Babić, viši kustos-etnolog.

Pored programa stalnih postavki muzeja, legata porodice Varadi, posetioci mogu videti i postavku „Hendi“ o sportu za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Kao posebno značajnu muzej ističe kamernu postavku “Najstarija sačuvana povelja o počasnom građanstvu iz 1859”.

Prvi put u istoriji NMZ biće javno prikazana povelјa iz Istorijskog odeljenja zrenjaninskog Muzeja o počasnom građanstvu Georga fon Emanuela. Povelja je datirana na 24. avgust 1859. godine, kada je Gradsko veće Velikog Bečkereka donelo odluku da mu dodeli status počasnog građanina za zasluge u izgradnji Okružne i gradske bolnice Carević Rudolf, koja je svečano otvorena 4. oktobra 1860. godine. Ko je bio i kakve su političke i društvene okolnosti dovele do proglašenja Georga fon Emanuela za počasnog građanina te davne 1859. možete saznati u toku Evropske noći muzeja“, kaže autor izložbe Srđan Priljeva, viši kustos – istoričar.

Muzej će održati readionice za psoetioce i mlade, „Školicu tkanja“, etnološku radionicu izrade mini-tapiserija od vune tehnikom tkanja. U okviru programa učesnici će saznati šta su, odakle potiču i kako se prerađuju tekstilna vlakna, i kako izgleda proces proizvodnje tekstila u domaćoj radinosti. Autor i voditelј radionice je Aleksandra Đukić, kustos etnolog-antropolog.

U stalnoj postavci biće organizovana radionica „Muzejska potraga“, u kojoj deca pronalaženjem zadatih predmeta na stalnoj postavci Muzeja mogu nauiti nešto više o njima, istoriji i tradiciji. Autor radionice je Aleksandra Kurjak, muzejski edukator.

U Atrijumu muzeja biće održana radionica vajanja sa temom „Moć muzeja“. U okviru radionice učesnici će vajati po modelu fotografija muzejskih predmeta. Autori Jelena Gvozdenac Martinov, viši restaurator, i Tatjana Petrović, samostalni preparator za konzervaciju metala.

Uz radionicu će biti i prezentacija filmova Narodnog muzeja Zrenjanin po međunarodnom projektu Erasmusplus „Train2Sustain”.

U Noći muzeja, u atrijumu nastupa Zrenajninski kamerni hor Muzičke škole Zrenjanin, kojim diriguje Andrea Poša. Nastup hora prati i kamerna postavka „Josif- 35 godina od osvajanja titule Hora sveta !“, na kojoj će prvi put biti izložena nagrada, statueta velškog zmaja iz 1987. godine.

Pored Narodnog muzeja Zrenjanin bogat program za Evropsku noć muzeja, koji obuhvata izložbe, radionice, kamerne postavke i koncerte, pripremili su i Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” i Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina.

Vrata ustanova kulture će u zrenjaninskoj Noći muzeja biti otvorena od 17 do 24 sata, a ulaz je besplatan za sve programe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari