U zrenjaninskom teatru radno uprkos praznom gledalištu 1Foto:NP Toša Jovanović

Iako su obustavili do daljeg sva igranja na obe svoje scene, u zrenjaninskom pozorištu “Toša Jovanović” nastavljaju sa radom na produkciji.

Kako kažu u ovoj teatarskoj kući, prilagodili su se novim okolnostima, pridržavaju se propisanih mera i rade na tome da prevaziđu težak period tako što će iz njega da izađu sa nečim lepim pred svoju publiku kada se za to steknu povoljne okolnosti.

Zrenjaninski glumci, tehnika i uprava rešili su da urade ono u čemu su najbolji, da prave predstave. Prvi startuju lutkari sa komadom “Ježeva kućica” prema tekstu Branka Ćopića.

– Lutkarski ansambl je spreman da započne rad na novoj predstavi, sa kojom krećemo 18. maja. Komad „Ježeva kućica” režiraće Lilijana Ivanović, dok je za dramatizaciju zadužen Predrag Bjelošević.

Muzika je poverena našem glumcu Danilu Mihnjeviću, a kostim i lutke će kreirati Blagovesta Vasileva. Premijera je predviđena za drugu polovinu juna, ali će predstava svoj puni pozorišni život započeti tek na jesen, kada se predviđa normalizacija rada pozorišta u Srbiji – objašnjava Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene NP „Toša Jovanović”.

U predstavi igraju lutkari Tanja Barać, Snežana Popov, Olgica Trbojević Kostić, Andrija Poša i Kristian Kardoš. Na dramskoj sceni pripremaće se se komad “8 žena” sa poptuno ženskom podelom, u režiji Tare Manić.

– Rad na predstavi je prvobitno bio dogovoren za sredinu marta, a posle uspešno izvedene audicije izabrane su i dve glumice, Milena Božić i Isidora Vlček, koje će prvi put zaigrati pred zrenjaninskom publikom. Međutim, rokovi su pomereni i sada je inicijalni sastanak glumaca i umetničke ekipe koja će raditi na predstavi predviđen za 21. maj, kada će se napraviti radni raspored proba do premijernog izvođenja komada za dan NP „Toša Jovanović” a to je 15. oktobar – objašnjava Vera Đeković, rukovodilac Dramske scene.

U zrenjaninskom pozorištu kažu da će letnji period biti iskorišten za rekonstrukciju krova zgrade. Na osnovu zahteva Grada Zrenjanina, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 4 miliona dinara za ovu preko potrebnu investiciju koja će sprečiti dalje propadanje najstarijeg pozorišnog zdanja u Srbiji.

Prema rečima Ivana Francuskog, direktora pozorišta, sledeće nedelje biće raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari