U Zrenjaninu festival “Rog Banata” 1Foto: NMZ

Zrenjanin je domaćin festivalu tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ koji već treću godinu za redom organizuje Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina. 

Cilj festivala je predstavljanje izvornih instrumenata u svom originalnom obliku. Za odabir učesnika najvažnija je izvornost kako u muziciranju, tako i u samom nastupu (nošnji).

Festival ima međunarodni karakter a ove godine u fokusu je Makedonija. Dolaze učenici i profesori iz Državnog muzičko-baletskog centra „Ilija Nikolovski – Luj“ u Skoplju, odsek za tradicionalnu muziku i igru.

Publika će imati priliku i da se upozna sa više tradicionalnih mađarskih, rumunskih i rusinskih instrumenata.

Biće predstavljeni i tradicionalni srpski instumenti, na prvom mestu troglasne vojvođanske gajde.

Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina već dugi niz godina radi na edukaciji i promociji narodnog stvaralaštva Srbije, sa posebnim naglaskom na Banat.

U okviru ovog Udruženja postoji i izvorna pevačka grupa „Seferini“ koja neguje izvornu pesmu Srba starosedelaca Banata.

U okviru svog rada Udruženje organizuje radionice na koje dolaze studenti sa etnomuzikoloških smerova Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Novog Sada.

Festival se održava u subotu, 13. novembra, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Pokrovitelj festivala je grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari