Uhapšeni aktivisti "napadači" na Degaovu skulpturu: "Umetnosti, kao i sve što volimo je pod znakom pitanja“ 1Foto: EPA/HORACIO VILLALOBOS

Dvoje aktivista isprskalo je crvenom i crnom bojom pleksiglas kojim je zaštićena skulptura Edgara Degaa „Mala četrnaestogodišnja balerina“, saopštila je Nacionalna galerija u Vašingtonu.

Kako prenosi Nova.rs, protest je imao za cilj da skrene pažnju na klimatsku krizu. Demonstranti su takođe zahtevali da predsednik Džo Bajden proglasi klimatsku vanrednu situaciju, kao i da prestane da izdaje nove dozvole za bušenje i subvencije za fosilna goriva. Uhapšene su dve osobe.


Članovi „Declare Emergency“, klimatske grupe koja stoji iza protesta, su Tim Martin (54) iz Severne Karoline i Džoana Smit (53) iz Bruklina.

– Za našu decu, zabrinuti smo kao i većina Amerikanaca, zbog klime i krize biodiverziteta – rekao je Martin, prenosi „Vašington post“, dodajući:

– Potrebno nam je da lideri ostave svoje razlike po strani i jednostavno budu odgovorni!

Direktorka muzeja, Kejvin Feldman, dala je video saopštenje na Tviteru kao odgovor na protest:

– Delo je skinuto kako bi naš stručni tim za konzervaciju mogao da proceni potencijalnu štetu. Nedvosmisleno osuđujemo ovo ponašanje i nastavićemo da delimo informacije kako postanu dostupne – rekla je ona.

„Razumemo vrednost i važnost umetnosti u našem društvu, a takođe znamo da je ona, kao i sve što volimo pod znakom pitanja ako se ne pozabavimo klimatskom krizom“ – napisali su u mejlu poslatom „ARTnews-u“ iz „Declare Emergency“ ističući da je protest vođen strahom i zabrinutošću kako deca neće dobiti istu klimatsku zaštitu kao umetnička dela u muzejima.

– Moramo da prenesemo koliko je ova situacija strašna, na koji god nenasilan način možemo. Moramo se emocionalno pozabaviti klimatskim vanrednim stanjem, a akcije poput ove to izvlače napolje. One nas dovode u emocionalno stanje u kojem moramo da budemo da bismo shvatili koliko su stvari zaista loše. Tek kada stignemo na to mesto naći ćemo motivaciju i rešenost da se zaista spasemo!

Nova.rs prenosi da protest u Nacionalnoj galeriji umetnosti prati nekoliko drugih klimatskih protesta raznih organizacija širom muzeja u Evropi, Australiji i Kanadi. Demonstranti često ciljaju na umetnička dela visokog profila, kao što su slike Vermera, Goje, Monea, Van Goga…
Italijanski političari su tražili novčane kazne u vezi sa nedavnim protestima koji su uključivali javne spomenike, a dvojica aktivista u Belgiji osuđena su na dva meseca zatvora prošlog novembra zbog napada na Vermerovu “Devojku sa bisernom minđušom” u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari