Umetnik koji je moćno stvarao i govorio 1Foto: Pixabay/ Lily

U Beogradu je u nedelju, 17. aprila, preminuo Zoran Bulajić (72), jedan od najuglednijih jugoslovenskih intelektualaca, arhitekta koji je ostvario međunarodni uspeh, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu u penziji i njegov dekan od 2012. godine.
B

Bulajić je diplomirao na FPU (odsek unutrašnja arhitektura) 1975, kod profesora Milana Pališaškog, do 1980. bavio se dizajnom nameštaja i projektovanjem enterijera, samostalno i u birou „Novog Doma“, i tih godina na međunarodnim sajmovima nameštaja osvojio je nekoliko nagrada za dizajn.

Od 1980. do 2000. bio je u statusu samostalnog umetnika, a od 2000. profesor na FPU (odsek unutrašnja arhitektura), baveći se sve vreme kontinuirano projektovanjem i dizajnom. Sarađivao je sa poznatim arhitektonskim biroima u Jugoslaviji, kao i sa značajnim kulturnim ustanovama i muzejima.

Bulajić je bio član arhitektonske sekcije ULUPUDS-a od 1980. i predsednik njegovog Upravnog odbora (2000-2004), njegovi radovi izlaze kontinuirano na velikom broju žiriranih izložbi – Oktobarskom salonu, Majskoj izložbi, Salonu arhitekture…, a publikovani su u stručnim časopisima, knjigama i publikacijama, kao i u TV emisijama.

Bio je član Saveza arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda, i član više žirija za dodelu nagrada na izložbama i konkursima (rekonstrukcija enterijera Narodne biblioteke Srbije u Beogradu…).

Boravio je na nekoliko studijskih putovanja u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a od 2011. do 2015. bio je glavni arhitekta nastavka gradnje i uređenja enterijera kripte Hrama Sv. Save u Beogradu. U njegova značajna ostvarenja ubrajaju se i enterijeri agencije „Hipnos“, poslovnog prostora „Danzo“, poslovna zgrada i fabrika engleske firme „Albon“, enterijer prostora „Eunet“, hotelskog kompleksa „Belo jezero“ u Rusiji, hotel A kategorije na Rodosu, izložbeno-promotivni prostor „Precision“ u Frankfurtu, enterijer Memorijalnog muzeja Jugoslavije u Aušvicu, Poljska, rezidencija u Amanu, Jordan, reprezentativne izložbe i sajmovi Jugoslavije u Moskvi, Kairu, Dubaiju, Kuvajtu, Budimpešti, Bariju, Milanu, Minhenu, Kelnu, Jerusalimu, Tel Avivu, Brnu, Bazelu, Parizu, Pekingu, Barseloni, Minsku, Kijevu…

Veliku, višedecenijsku karijeru Zorana Bulajića obeležavaju i brojne nagrade koje je dobio (DAB-a na konkursu Arhitektonski događaj 2010. za realizaciju multimedijalne izložbe “Portreti arhitekata”, priznanje žirija na konkursu za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu 2010, Nagrada za životno delo ULUPUDS-a, Nagrada iz fonda “Aleksandar Šaletić” za najznačajnije delo iz oblasti enterijera, Nagrada stručnog žirija NIN-a za objekat Kuća Vasić, Nagrada na 25. Salonu za arhitekturu, Velika nagrada Srbije za primenjenu umetnost za 2001, Povelja i medalja za rešenje jugoslovenskog prostora na međunarodnoj izložbi “Inheba“ u Bukureštu, nagrada Muzeja primenjenih umetnosti na Oktobarskom salonu za postavku izložbe “Umetnost Lepenskog Vira” u Narodnom muzeju u Beogradu…)

Zoran Bulajić rođen je u Podgorici 1950, i u ovdašnjoj javnosti stekao je autoritet ne samo kao stvaralac i profesor koji je obrazovao brojne generacije arhitekata i dizajnera, već i kao angažovani intelektualac koji je uvek imao hrabrosti da govori o društvu i svetu u kojem živi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari