Umro italijanski pijanista Mauricio Polini 1Foto: YT/ Jun Kumazawa/printscreen

Italijanski pijanista Mauricio Polini (Maurizio), virtuozni izvođač Šopena (Chopin) i Betovena (Beethoven), umro je danas u 83. godini, saopštila je Milanska skala.

Polini je „jedan od velikih pijanista našeg vremena i osnovna referenca u umetničkom životu pozorišta više od 50 godina“, navela je Milanska skala.

Polini je nastupio 168 puta u Milanskoj skali od 1958. do 2023. godine, ne računajući njegov rad sa studentima.

„Polini je bio sposoban da revolucioniše percepciju Šopena, Debisija (Debussy) i samog Betovena i da navede ljude da slušaju avangardu, pre svega Šenberga (Schoenberg), a i savremenu muziku“, dodaje se u saopštenju.

Rođen u Milanu 5. januara 1942. u porodici umetnika, Mauricio Polini je ušao u svet klasične muzike u martu 1960. godine: osvojio je prvu nagradu na Šopenovom takmičenju u Varšavi gde je sa 18 godina bio najmlađi učesnik.

U medijima je tada pisalo da je predsednik žirija Artur Rubinštajn (Arthur Rubinstein) pohvalio Polinija „čuda od deteta“. „On već igra bolje od bilo koga od nas!“, rekao je Rubinštajn.

Polini je krenuo putem velikog koncertnog umetnika pošto je najpre napravio pauzu u karijeri da bi pohađo časove da bi proširio svoj repertoar.

Krajem 1960-ih je učestvovao na improvizovanim koncertima u fabrikama, organizovao koncerte za studente i radnike u Milanskoj skali, sa svojim prijateljem, dirigentom Klaudiom Abadom (Claudio Abbado).

Polini je imao prvu američku turneju 1968. Kasnije, 70-ih, 80-ih i 90-ih godina snimao je muziku za tada prestižni Dojče gramofon (Deutsche Grammophon), organizovao koncerte i turneje.

Od rane mladosti je nazivan „Šopenov pijanista“, ali je kasnije stekao reputaciju i po izvođenju muzike Betovena, Roberta Šumana (Schumann) i Franca Šuberta (Franz Schubert). Kritičari su se divili i njegovim izvođenjem Johanesa Bramsa (Johannes Brahms).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari