Umro poznati reditelj Jirži Mencel 1Foto: Wikipedia/Pastorius

Poznati češki filmski i pozorišni reditelj, oskarovac Jirži Mencel preminuo je u 82. godini, objavila je sinoć njegova supruga Olga Mencelova-Kelimanova na svojoj Fejsbuk stranici.

Mencela je proslavio njegov prvi dugometražni film „Strogo kontrolirani vozovi“ iz 1966. godine, za koji je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Za Oskara je dve godine kasnije nominovana i njegova popularna komedija „Selo moje malo“, a brojni drugi njegovi filmovi ostali su klasici. U filmovima je kombinovao humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan učesnik češkog novog talasa.

Mencel je kao i drugi reditelji njegove generacije imao problema s komunističkim vlastima.

Zbog provokativnosti njegova satira „Ševa na žici“, snimljena 1969.godine, bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek posle pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu „Zločin u devojačkoj školi“ (1965), „Hirovito leto“ (1968) i „Služio sam engleskog kralja“ (2006).

U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov komad „Vesele žene vindzorske“ 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Đurovićem postavio operu Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.