Preminuo reditelj Milivoje Mića Milošević 1Mića Milošević Foto: Stanislav Milojković

Reditelj Milivoje Mića Milošević preminuo je danas u Beogradu u 91. godini od posledica infekcije korona virusom.

Rođen je u Požarevcu 25. oktobra 1930. godine.

Završio je istoriju umetnosti i, iako nije studirao režiju, režirao je neke od najgledanijih filmova na prostoru bivše Jugoslavije – „Tesnu kožu“, „Laf u srcu“, „Nije nego“.

Tada smatrani za lake komedije, naizgled trivijalnih sadržaja, ovi su naslovi u međuvremenu postali deo antologije jugoslovenskog i srpskog filma i dan-danas popularni su među gledaocima.

Obrušavanje ondašnje kritike na njih, Milošević je ovako objašnjavao u intervjuu listu Start koji prenosi Yugopapir: „Filmovi moraju da se prave na način koji će ih održati na tržištu. Publici je to savršeno jasno, a velikom delu kritike nije, i oni sebi zadaju misionarsku, revolverašku, profesiju, pucajući u leđa svemu onome što neće da bude umetnost. U pitanju je nerazumevanje, hipokrizija i prevaziđenost. Oni se boje da se ne profanišu i u ime tog straha pljuju na sve što jeste profano, uključujući i moje filmove.“

Široj javnosti manje je poznato da su pretežan deo opusa Miloševićevih filmova činili dokumentarci, angažovani i često sa izraženom socijalnom notom, za koje je dobijao kako domaća tako i međunarodna priznanja, a dva njegova dokumentarna dugometražna filma „Žulj“ i „De Jongovi“ bili su jugoslovenski kandidati za Oskara i prikazivani su u redovnom bioskopskom repertoaru.

Autor je i televizijske serije „Tito – crveno i crno“, za koju je i pisao scenario.

Takođe, manje se zna i da je njegov „zvaničan“ poziv bio novinarstvo i da je kao novinar proveo skoro 40 godina u Borbi.

Mića Milošević bio je čitalac i prijatelj Danasa.

U proteklom vikend izdanju našeg lista od 14/15. novembra u dodatku Nedelja objavljene su njegove uspomene iz mladosti u rubrici Ljudi, sećanja pod naslovom „Ne ustuknimo od gospodara laži“.

„Poražavajuće je koliko smo omanuli između zala prošlosti i zala sadašnjosti. Taoci aksioma: govor nacionalizma je govor mržnje, govor mržnje je govor fašizma, govor fašizma je govor smrti. Odgovor je sloboda od tiranije vlastodržaca. Pod hitno znači: bunt, reforme, sistem, ako smo još živi ljudi, ljudi, ljudi: narod! Ne ustuknimo od gospodara laži kojima je pravda sluga“, govorio je Mića Milošević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari