Preminuo dizajner Pako Raban 1Pako Raban, foto: France/face to face / Face to Face / Profimedia

Modni dizajner Pako Raban preminuo je danas u 89. godini života.

Pako Rabane bio je jedan od najpoznatijih modnih dizajnera na svetu.

„Kuća Paco Rabanne želi da oda počast našem vizionarskom dizajneru i osnivaču koji je preminuo danas u 88. godini. Među najznačajnijim modnim figurama 20. veka, njegovo nasleđe će ostati stalni izvor inspiracije. Zahvalni smo gospodinu Rabanu što je uspostavio naše avangardno nasleđe i definisao budućnost neograničenih mogućnosti“, objavljeno je na zvaničnoj Instagram stranici.

Umro je u Francuskoj, a vest je objavila španska grupa Puig, koja u vlasništvu ima modnu kuću Paco Rabanne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

„Ko bi drugi mogao da navede moderne Parižanke da kupuju haljine od plastike i metala? Ko bi osim Paka Rabana mogao da zamisli miris pod nazivom Calandre, što je reč iz automobilske industrije, i pretvori ga u ikonu moderne ženstvenosti?“ rekao je Hoze Manuel Albesa, predsednik Puigovog odeljenja za modu i lepotu.

„Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio od ostalih. Postoji samo jedan Raban“, nastavio je. „S njegovom smrću ponovno se sećamo njegovog ogromnog uticaja na savremenu modu, ali i duha koji i dalje živi u kući koja nosi njegovo ime“, zaključio je.

Fransisko Rabaneda Kuervo (špan. Francisco Rabaneda Cuervo, 18. februar 1934), poznatiji pod pseudonimom Pako Raban (Paco Rabanne), bio je španski modni dizajner baskijskog porekla.

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, pokrajina Gipuskoa.

Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka, koja je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji. Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine.

Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine. Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

Preminuo dizajner Pako Raban 2
foto: PIERRE VERDY / AFP / Profimedia

Svoj brend 1966. godine, predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“.

Raban je poznat po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Fransuaz Ardi je bila veliki obožavalac Rabanovog dizajna.[5] Radio je kostime za pevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine.
Parfemi

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju Puig.
Godine 1976. kompanija je izgradila fabriku parfema u Šartru, u Francuskoj, a osamdesetih godina 20. veka u Brazilu, oduzeta mu je registracija brenda muških parfema zbog sudske presude da brend nikada nije zvanično bio prisutan u Brazilu uprkos velikom reklamiranju. Sud je obrazložio da zbog toga što je Puigov lokalni distributer švercovao parfem u Brazil, kompanija nije mogla da pokaže dokaz o plaćanju uvoznih dažbina. Bilo je potrebno više od šest godina da povrati ime svog brenda u Brazilu.

Bio je poznat i kao veliki ekcentrik.

Tvrdio je da je proživeo nekoliko života, da je poznavao Isusa, video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona,[i da je star 75 000 godina.

Godine 1999. objavio je da je u svojoj sedamnaestoj godini imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je nakon proučavanja drugih podudarnih proročanstava došao do zaključka da će se svemirska stanica Mir srušiti u vreme pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, a njene ostaci će izazvati hiljade mrtvih u Parizu i regionu Gers.

On se 10. maja 1999. godine javno obavezao da neće više davati predviđanja ako se Mir ne sruši na Pariz 11. avgusta 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari