Preminuo slovački reditelj Juraj Jakubisko, koga su zvali "istočnim Felinijem" 1Foto: EPA/ALBERTO MORANTE

Slovački filmski reditelj Juraj Jakubisko, kojeg u njegovoj domovini nazivaju „istočnim Fellinijem“ i najboljim rediteljem 20. veka, umro je u 84 godini, objavila je Slovačka radiotelevizija RTVS u subotu.

Jakubisko je umro u Pragu gdje je i živeo, kazala je njegova kći za RTVS.

Studirao je film u Pragu 60-ih godina i pridružio se generaciji čehoslovačkih redatelja novog talasa i debitovao filmom Hristove godine 1967, piše Jutarnji list.

U kasnijim filmovima sve se više oslanjao na folklor i naginjao nadrealističkomu pristupu, navodi Hrvatska enciklopedija. Od tih filmova ističu se „Ptice, siročad i ludaci“.

Filmovi su mu bili zabranjeni nakon Praškog proleća 1968., kratkog razdoblja liberalizacije tadašnje komunističke Čehoslovačke.

Igranom se filmu vratio tek 1980., delima specifično slovačke tematike, a posebno se ističe saga o tri generacije slovačke seljačko-radničke porodice. Hiljadugodišnja pčela (1983.) te Sjedim na grani i uživam (1989), prema Hrvatskoj enciklopediji.

Angažovao je glumicu Đulijetu Masinu, suprugu italijanskog reditelja Frederika Felinija za filmsku bajku „Perinbaba“ 1985. godine.

Prvi film na engleskom jeziku „Bathory“, snimio je 2008., prema legendi o mađarskoj grofici Elizabet Batoroj, koju nazivaju jednom od najzloglašenijih serijskih ubica u istoriji..

Kasnije se više posvetio filmskoj produkciji, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari