Unesko uvrstio arapsku kaligrafiju u nematerijanu baštinu Uneska 1Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Unesko je uvrstio danas arapsku kaligrafiju u nematerijalnu baštinu, štoje status koji će omogućiti da se očuva ova drevna umentnička praksa vrlo rasprostranjena u arapsko-muslimanskom svetu.

Predlog podnet Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) je branilo 16 zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom, u kojima je islam dominantna ili većinska religija.

UN agencija je objavila ovu odluku preko tvitera.

Saudijski ministar kulture Badr ben Abdalah ben Farhan, pozdravio je tu odluku i ocenio da će doprineti razvoju te kulturne baštine, prenela je državna novinska agencija.

„Arapska kaligrafija je umetnička praksa koja se sastoji u pisanju rukom arapskog pisma na jedan fluidan način da bi se izrazila harmonija, gracioznost i lepota“, navela je UN agencija.

Ona je uvek služila kao simbol arapsko-muslimanskog sveta, rekao je Abdelmađid Mahbub, predstavnik Društva za očuvanje saudijske istorije, nevladine organizacije koja se zauzimala za uključenje tog pisma u nematerijalnu baštinu.

On je izrazio žaljenje što mnogi ljudi više ne pišu rukom zbog razvoja tehnologije i što se broj specijalizovanih umetnika za arapsku kaligrafiju jako smanjuje i oceni da će upis u nematerijalnu baštinu Uneska sigurno pozitivno uticati na njeno očuvanje.

Nematerijalna kulturna baština, ili „živa baština“ je „nasleđe naših predaka koje prenosimo našim potomcima“, naveo je Unesko.

„Da bi bila definisana kao nematerijalna kulturna baština jedna kulturna praksa treba da bude dinamična… treba da ima smisla u životu ljudi“, rekao je Tim Kertis, sekretar konvencije Uneska o toj temi, usvojenoj 2003.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari