Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 1Foto: Konstantin Novaković

Kako izgled život drevnog naroda Kalaši koji je do danas sačuvao svoju izvornu kulturu pre svega zahvaljujući geografskom položaju i vekovnoj izolaciji u Pakistanu moći će da se vidi na izložbi fotografija “Kalaši – poslednji pagani Hindukuša”, autora Konstantina Novakovića

Izložba se otvara 21. februara 2019. u 19 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu i predstavlja jedinstvenu priliku da se zaviri u život ove male skupine ljudi iz Pakistana danas ali ujedno pogled i u prošlost.

Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 2
Foto: Konstantin Novaković

Kalaši su drevni narod koji je uspeo da opstane i sačuva svoju kulturu pre svega zahvaljujući geografskom položaju i vekovnoj izolaciji u zabačenim dolinama planinskog masiva Hindukuš.
Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 3
Foto: Konstantin Novaković

Predstavljaju najmanju i po mnogo čemu jedinstvenu etnoreligijsku zajednicu Pakistana čija je populacija danas manja od 4000 duša naseljenih u tri rečne doline na severu zemlje, na teritoriji pokrajine Hajber-Pahtunva. Svojim misterioznim poreklom i vekovima nepromenjenim ruralnim načinom života, živopisnim nošnjama i paganskom religijom deluju gotovo nestvarno.
Na izlobi će biti prikazane fotografije snimljene 2017. godine u selima u kojima žive Kalaši, u dolinama Rumbur i Bumburet u Pakistanu.
Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 4
Foto: Konstantin Novaković

Kalaši su jedina etnička grupa koja je uspela da sačuva pagansku religiju kakvu su u prošlosti praktikovali i drugi narodi na području Hindukuša, na teritoriji koja je pored severa Pakistana obuhvatala i deo današnjeg Avganistana i bila poznata kao Kafiristan, zemlja nevernika.
Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 5
Foto: Konstantin Novaković

Izložba je otvorena do 10. marta.
Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 6
Foto: Konstantin Novaković

Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 7
Foto: Konstantin Novaković

Upoznajte Kalaše – poslednje pagane Hindukuša 8
Foto: Konstantin Novaković

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.