Uroš Đurić: Vlast se sve vreme ponaša kao siledžija u školskom dvorištu

Priče posle karantina

Ostavite komentar


    1. „Није свако уметник, али је свако је..ни критичар!“

    2. I ti si mi jako pismen, a verovatno bi mogao i bolje, samo da te ne mrzi.
      Je l’ tako?

  1. Nijedan komentar??? Stvarno treba zatvoriti umetnicke skole i akademije.

  2. puno dobrih zapažanja Uroša…ali i potvrda je bi bio i ostao „dete komunizma“! Poverovao je da je moguće postojanje BIROKRATSKE države sa „ljudskim likom“! Taj je komunizam proiveo sve ovo što nam se događalo od 1980. (Titova smrt), pa 1990 (mesto Tita Sloba)…mesto Slobe Voja, Tadić, Vućić A SISTEM BIROKRATSKI….

  3. Niisam umetnik ali samim tim, nisam kompetentan ali opet, tim pre, realno, nama kao onima kojii smo mi – umetnost ne treba a ako treba kupićemo pikazo u platinastem ramu sa autografom umetnika. Znam pikazo, to je autor kubičnog realizma, žešće stotina somura za neki format od mnogo kubika šo m0ože das baci oko vrata, zna to i ovaj sjedokosi dandi ali se frlja sa zaprepašćenostima. Personallno, mislim da se i ja slažem da naša strategija kulturnog razvoja, pa i pripadajuće joj umetnosti nema potrebe da postojiše. Možda malo, da se oslika nešto, neka mozaiična kupatilska estetizacija, tako… Drugo je negovanje novootkrivenih tradiicija i uobiičajnosti koje se trebaju uobičajiti i instiitucionalno, npr. muzej novovinčanske starosrpske nadkulture, npr. ali ne preterano, u protivvrednostii od jednog vola i dva pranjeta a ko kaže da to nije tradicija kevće a laže. eto i meni neprijatno kada se pominju ovakva efemerja na onakvu krizu da su njemci skresali kulturu za ganci ziher 48 miliona jurodiva, što je cenim 3,5% budžeta z akulturu manje … zajebavam se… nisu skresali. ali to su njemci jbg.tako da ako hoće da mu se umetnost ne relativiizuje onda nema više uroš đurić – urlich iiacobs.

  4. Bitna razlika između ove vlasti i prethodne je u tzv. kapilarnim glasovima. Kad umetnici donesu onoliko kapilarnih glasova kao direktori državnih firmi moći će da računaju na bolji status. Kako to izgleda? Kad je izložba, na vrata. Ime i prezime? Da li mogu da računam da ćete izaći na izbore? Ako želite da posetite još jednu ovakvu izložbu da li možete da glasate za A.V? Ako nije preveliki problem, slikajte listić i pošaljite na mail, tu vam je u katalogu izložbe. E tako se to radi.

  5. Danas se svako moze nazvati umetnikom. A drzava ne moze svima da isplacuje beneficije. Uostalom ko je taj ko ce reci za nekoga da jeste ili nije umetnik. Uros je trebalo ranije da razmislja o tome kad je pocinjao da se bavi slikanjem…. Ni u Americi umetnici ne mogu da zive samo od umetnosti vec rade razne poslove sa strane da bi preziveli.

    1. Tako je. Treba u preambulu ustava staviti da umetnost nije deo Srbije i sav novac koji je isao za to, mada ga nema mnogo, dati PINK-u za propagandu PINK kulturnog modela.

      1. Komunizam je davno prosao. Nema zasto drzava da daje ni umetnicima ni Pinku. Ako ce vec nekome da daje nek leci bolesnu decu kojima trebaju lekovi i operacije u inostranstvu.

  6. Što je mnogo-mnogo je…Uvaženi g-dine Đuriću,Vi najbolje znate onu izreku:da su posle bitke-svi generali,a svi bi voleli da budu i fudbalski selektori…Ako se stariji sugrađani nisu žalili,ako i dan danas jedino oni nose maske i pridržavaju se propisanih mera,zašto se onda u njihovo ime svi nešto žale i kritikuju?!Šta mislite?Malo kompleksnije pitanje…Rekao bih da je to ipak malo svesniji i savesniji deo stanovništva…A Vi?Samo nemojte one uobičajene floskule koje se redovno mogu pročitati od PSG,SZS itd.u Danasu,Ninu i ostalim „dubokomislećim“…

  7. citam mnostvo negativnih komentara, a covek je sasvim u pravu, sta god ko mislio o njemu kao umetniku!

  8. Sećam se tog“incidenta“sa Residentsima. Mislim da je u pitanju bio opštinski(beogradski)odbor DSS-a ,koji je izdao saopštenje u kome se ocenjuje kao skandalozno gostovanje nacističkog benda u prestonici. Verovatno su sopštenje izdali nakon što su pročitali ime jednog albuma(The third reich’n roll) i nekoliko naslova pesama američkog benda. Možemo samo pretpostaviti kako su bili posramnjeni kada su saznali o čemu se zapravo radi, o kakvoj muzici i tekstovima. I posle toga koncerta ova grupa je svirala u Beogradu, ali srećom nije bilo sličnih saopštenja. Oduvek su, upotrebiću poznati komunistički termin, „kulturni radnici“ bili nezadovoljni svojim položajem u državi i društvu. A sa pojavom estrade, masovne, popularne kulture i svega ostalog u vezi sa kulturom što donosi mnogo novca, države smanjuju izdvajanja za kulturu. Mislim da nema potrebe da država pomaže slikarstvo, jer se od toga može pristojno živeti, čak i da niste talentovan umetnik, ali postoje druge oblast kulture, gde nema novca, a neke od njih su pred izumiranjem. Dirigovana, planska privreda je propala, jer nije ni mogla da opstane, dok je tržišna ekonomija nemilosrdna.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.