Uručene Vukove nagrade 1Foto: Logo

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije uručila je danas po 53. put Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru u 2016. godini.

Na svečanosti u zgradi predsednika Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja uručeno je 10 Vukovih nagrada i na predlog žirija tri izuzetne Vukove nagrade za 2016. kao i Povelja za izuzetne rezultate.

„Jezik je hranitelj naroda“ podsetio je na reči Vuka Karadžića predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Ljubivoje Ršumović.

U svojoj besedi, koju je nazvao lavež čuvara srpskog jezika, on je ukazao da danas dok se u svetu velike sile nadmudruju oko globalnih problema, na Balkanu se mali narodi guremaju i svađaju oko jednog jezika i ćirilice „bacajući jedni na druge pogrde i anateme“.

Prema njegovim rečima, borba za srpski jezik se razbuktala u regionu, ali se prvi put događa da Srbija bitku ne može dobiti u Beogradu, Novom Sadu, Užicu ili Nišu.

„Svi gradovi, sva zemlja Srbija, pa i narod, okupirani su stranim rečima, stranim ponašanjem, običajima i stranim pismom, latinica guta ćirilicu, koja sve manje ostaje hraniteljka srpskog naroda, upozorio je Ršumović i pozvao upomoć Vuka Karadžića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Kulturna zajednica već decenijama podstrekuje i sokoli mnoge kulturne poslenike u njihovoj misiji.

Ako pogledamo ko su sve laureati 1964. vidimo ‘zlatni presek’ srpske kulture, prosvete i obrazovanja, ljude koji doprinose slavi srpske kulture, što je slika koju uvek treba da imamo u vrtlozima epoha, u sred buke oružja i brbljanja politike, poručio je ministar kulture.

Dobitnici Vukove nagrade su kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, teolog Dragan Vukić, dirigent Đorđe Pavlović i Delfina Rajić direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Priznanje je dobila i Osnovna škola „Braća Aksić“ iz Lipljana.

Vukovu nagradu poneli su i molekularni biolog iz Beograda Elizabeta Ristanović i kulturni poslenik iz Aleksandrovca Jugoslav D. Stajkovac, koji je sedam puta biran za predsednika te opštine i danas je na toj funkciji.

Laureati Vukovog priznanja su i likovna umetnica Zagorka Stojanović i dramski pisac Miladin Ševarlić, iz Beograda.

Takođe i dramska umetnica Ljiljana Stjepanović koja se u ime nagrađenih zahvalila i poručila da je za ponos svih dobitnika priznanje koje je trajno dok se god bave svojim profesijama za dobrobit zemlje i naroda.

Izuzetna Vukova nagrada pripala je Gimnaziji „Veljko Petrović“ iz Sombora, književniku i naučniku iz Beograda Miodragu Matickom i Narodnom pozorištu iz Užica.

Povelja koju Kulturno-prosvetna zajednica dodeljuje ustanovama i pojedincima za izuzetne rezultate na očuvanju kulturne baštine dobio je Srpski nacionalni savjet Crne Gore, za očuvanje identiteta srpskog naroda u toj zemlji.

Priznanje se sastaji od dipolome, plakete sa likom Vuka Karadžića, delo umetničke livnice „Jeremić“i Monografije Milovana Vitezovića „Vuk naš nasušni“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari