Uskoro novi konkurs za upravnika NBS 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Posle gotovo pola godine Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije uskoro bi trebalo ponovo da raspiše konkurs za novog upravnika najstarije kulturne ustanove u državi.

Na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, koje je 23. maja poništilo prethodni konkurs u NBS, UO ove ustanove izmenilo je Status i poslao ga na saglasnost u Ministarstvo.

U NBS spekuliše se da izmene Statuta nisu samo „kozmetičke“ nego su, navodno, prilagođene „kandidatu“ Ministarstva, što u ovom resoru Vlade Srbije ne žele da komentarišu.

– Opšti uslovi konkursa ostali su isti, nisu menjani, jer to ne bi imalo smisla. Dosadašnji Statut NBS izmenjen je minimalno u tačkama 31 i 30. Tekst je poslat Ministarstvu kulture na usaglašavanje prošle nedelje i očekujemo svakog dana njihov odgovor, kako bi mogli da raspišemo novi konkurs – kaže za Danas profesor Filološkog fakulteta Veljko Brborić, predsednik Upravnog odbora NBS.

Profesor Brborić objašnjava da je posle rešenja Ministarstva o poništenju prethodnog konkursa za izbor upravnika NBS, u kome je UO NBS dobio rok od jednog meseca za raspisivanje novog konkursa, stigao novi dopis u kome se tražilo i usaglašavanje Statuta NBS sa Zakonom o kulturi. Prema njegovim rečima, posle toga se čekalo na proceduru izbora novog člana UO na mesto Dragana Hamovića, koji je dao ostavku na članstvo, kao i letnja pauza, zbog čega se priprema raspisivanja novog konkursa toliko odužila.

U Ministarstvu kulture i informisanja našem listu juče je potvrđeno da im je dostavljena je Odluka o izmeni i dopuni Statuta NBS, koju je doneo UO ove javne ustanove.

„Ne postoji poseban zakonski rok u kom bi Ministarstvo bilo obavezno da dostavi (ne)saglasnost na izmene i dopune Statuta ustanovama kulture, uključujući i Narodnu biblioteku Srbije. Naravno, po prijemu Odluke, Ministarstvo je bez odlaganja uzelo u razmatranje ovaj dokument i odgovarajući akt će dostaviti blagovremeno NBS“, kažu u Informativnoj službi Ministarstva.

Na pitanje Danasa da li su predložene izmene Statuta NBS u skladu sa Zakonom o kulturi, u Ministarstvu odgovaraju da je ovim zakonom „propisan opšti uslov za izbor kandidata na mesto direktora ustanove kulture po kojem kandidati moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, dok je Zakonom o bibliotečko-informacionoj delatnosti uređeno da kandidat za upravnika biblioteke mora imati visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u kulturi“. Ostali uslovi za izbor kandidata za upravnika NBS, kako ističu u Ministarstvu kulture „utvrđuju se Statutom ove ustanove“.

„Na osnovu navedenog, Ministarstvo kulture i informisanja će pristupiti kontroli propisanih uslova i na osnovu toga izdati odgovarajući akt NBS. Ministarstvo je u procesu koji je otvoren Konkursom za izbor kandidata za upravnika NBS postupilo ažurno i bez odlaganja u svim fazama koje su uključivale postupanje ovog resora“, ističu u Ministarstvu odgovarajući na Danasovo pitanje zbog čega se izbor novog upravnika NBS toliko odužio i iskomplikovao.

Kako Danas nezvanično saznaje u krugovima bliskim NBS, Biblioteka se nije saglasila da Ministarstvo kulture samo uradi usaglašavanje Statuta i pošalje ga UO na usvajanje, već je izmene radilo, navodno, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Neprimerene spekulacije

„Ministarstvo kulture i informisanja smatra neprimerenim spekulisanje imenima kandidata tokom izbornog procesa u bilo kom kontekstu.“ To je odgovor iz ovog vladinom resora na Danasovo pitanje u vezi sa strahovanjima zaposlenih u NBS da Ministarstvo za upravnika ove kuće „forsira“ jednog od prethodnih kandidata – kriminologa i pesnika Miloša Jankovića, kog je UO Biblioteke eliminisao na prošlom konkursu, koji je Ministarstvo potom poništilo. Janković trenutno v. d. pomoćnika ministra za rad i boračka pitanja. Na prvi konkurs konkurs prijavila su se petorica kandidata: prethodni upravnik i sadašnji v. d. upravnika Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika istoričar Dejan Ristić, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd Adam Sofronijević. U bibliotečkim krugovima tada se spekulisalo da je Sofronijević „kandidat“ premijera Ane Brnabić. UO je na prvom konkursu u uži izbor izabrao Blaškovića i Vučkovića koji bi do kraja novembra, kako tvrde Danasovi izvori, trebalo da ode u penziju. Isti krugovi spekulišu da je Blašković navodno odbio da potpiše zahtev za zakonsko produženje radnog odnosa Vučkoviću, iako je reč o stručnjaku koji u NBS trenutno nema zamenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari