Uskoro počinje 17. Festival srpskog filma fantastike: U Srbiji sazreva nova generacija "fantastičara" 1Foto Daniela Radojković

17. Festival srpskog filma fantastike (FSFF) biće održan od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U takmičarskom programu naći će se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta, od ukupno 41 prijavljenih.

Za nagradu „Koskar“ takmičiće se filmovi podeljeni u četiri selekcije: međunarodna, regionalna, domaća i selekcija “Fantastični klinci”. Od ove godine uvedena je nova takmičarska kategorija „Mali Koskar“ koja se dodeljuje za mlade autore do 17 godina.

Uskoro počinje 17. Festival srpskog filma fantastike: U Srbiji sazreva nova generacija "fantastičara" 2
Foto Daniela Radojković

Dragan Jovićević, direktor programa i selektor međunarodnih filmova je izjavio da je gotovo je neverovatno koliko je kvalitet filmova fantastike domaće produkcije, za samo 17 godina postojanja festivala napredovao i stigao svetske tokove.

Ovogodišnji bogat program pokazaće sva mesta spajanja i razdvajanja domaćih filmova u odnosu na ostvarenja iz regiona i sveta, koji će biti prikazivani u zasebnim programskim celinama.

Uskoro počinje 17. Festival srpskog filma fantastike: U Srbiji sazreva nova generacija "fantastičara" 3
Foto Daniela Radojković

U filmovima domaćih autora prisutan je napredak i u tematskom i u produkcionom smislu i, premda su selektovani naslovi na sve višem nivou, strani filmovi pokazuju kako se u svetu danas tretiraju motivi fantastike, bilo kog usmerenja. Srpski, regionalni i filmovi sa svih drugih kontinenata u programu 17. Festivala srpskog filma fantastike jesu u međusobnom dijalogu, govore o turbulentnom svetu, redefinišu žanr i trude se da dopru do novih poetika fantastike, vizuelnih i narativnih stilova, boljih produkcionih uslova.
– Sada je sasvim sigurno da i u Srbiji jedna nova generacija ‘fantastičara’ sazreva, posmatrajući našu sveukupnu realnost kao jedan alternativni univerzum – kazao je Jovićević.

Jovan Ristić, selektor domaćeg i regionalnog programa je o ovogodišnjem izboru filmova rekao je da je ovogodišnja domaća selekcija je prijatno iznenađenje za njega, i po broju prijavljenih filmova i po žanrovskoj raznovrsnosti i po ukupnom kvalitetu.

– Nakon nekoliko godina oseke koje su verovatno posledica pandemije. Za domaću selekciju prijavilli su se i studenti i nezavisni autori i amateri, pokazavši zavidnu dozu ambicije. Žanrovski, dominiraju horori (Bdenje Marka Marinkovića, Stoper u noći Davida Kolakovića, Moje carstvo ispod Dušana Popovića, Veliki petak Andrije Mitrovića, Poslednji dan na Zemlji Rajka Radovića), ali ima i predstavnika naučne fantastike (Loading Memory Glitch Nemanje Pavlovića) i fantastike (Alter Ego Teodroe Modragović, Zgažene Aleksandra Teokarevića) – istakao je Ristić i dodao da horor kao osnovni žanr dominira i regionalnom selekcijom, u koju su uvršćena tri filma iz Hrvatske i jedan iz Bosne i Hercegovine, i primetan je visok produkcijski kvalitet.

– Meni lično najdraža je omladinska selekcija, koja postoji zato što smo postali svesni da mladi stvaraju filmove fantastike, pa smo smatrali da tu pojavu treba zalivati i nagrađivati – kazao je selektor.

O nagradama će odlučivati žiri koji će raditi u sledećem sastavu: Goce Cvetanovski, filmski reditelj iz Makedonije, Branko Tomović, glumac i Boris Trbić, dramaturg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari