Utemeljenje u kulturu kojoj pripada - Kritičko izdanje dela Ive Andrića 1Foto: Promo

Kritičko izdanje dela Ive Andrića i razgovor o pokretanju značaju, razvoju i rezultatima projekta biće održan sutra 30. novembar u 19 sati, u Studentskom kulturnom centru Beograda SKC.

U razgovoru učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine i Uređivačkog odbora KIDIA, prof. dr Zorica Nestorović, urednik, i prof. dr Milan Aleksić, priređivač

– Zahvaljujući odluci Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića o početku rada na kritičkom izdanju dela Ive Andrića, donetoj u septembru 2016. godine, na inicijativu akademika Mira Vuksanovića, predsednika Upravnog odbora, i prof. dr Radivoja Mikića, tadašnjeg potpredsednika, srpska kultura dobila je sedamnaest knjiga „Kritičkog izdanja dela Ive Andrića“ koje je od 2017. do danas objavila Zadužbina Ive Andrića – ukazano je u najavi.

Tim povodom je dodato: „Kako se kritičkim izdanjem svojih dela jedan pisac utemeljuje u kulturi kojoj pripada, navedenom odlukom oglašena je zrelost srpske kulture koja se ogleda u njenom odgovornom odnosu prema ličnosti i delu Ive Andrića kao svojoj trajnoj i uzvišenoj vrednosti po kojoj se prepoznaje“.

– Najvažniji rezultat „Kritičkog izdanja dela Ive Andrića“ jeste ustanovljavanje osnovnog teksta Andrićevih dela. Do njega se dolazi rekonstrukcijom toka njegovog stvaranja, od piščevih prvih zamisli i beležaka, preko rukopisne verzije i izdanja, do onog oblika za koji se sa sigurnošću može reći da predstavlja piščevu poslednju stvaralačku volju. – istaknuto je u najavi događaja.

„Kritičko izdanje dela Ive Andrića“ organizovano je u pet kola od pet knjiga. Do sada je Zadužbina Ive Andrića objavila kritičko izdanje svih Andrićevih pripovedaka koje je pisac štampao u zbirkama i izvan njih, kao i onih ostalih u rukopisu, zatim zbirki lirske proze „Ex Ponto“ i „Nemiri“ i celokupne lirike, i romana „Gospođica“ i „Prokleta avlija“. Uređivački odbor „Kritičkog izdanja dela Ive Andrića“ koji radi u sastavu akademik Miro Vuksanović, predsednik, prof. dr Zorica Nestorović, rukovodilac projekta i urednik, i dr Maja Radonić, upravnica Zadužbine Ive Andrića, odgovorno se stara da se prema usvojenom planu rada do kraja 2024. godine u okviru četvrtog i petog kola KIDIA objave kritička izdanja svih romana i eseja koje je Ivo Andrić štampao za svoga života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari