Uvertira u Beogradu, zvanični početak u Novom Sadu: Beogradski festival igre otvara grčki koreograf i reditelj Konstantin Rigos 1Foto: BFI

Prolećni 21. Beogradski festival igre zvanično počinje 9. marta, kad će ga u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvoriti Konstantin Rigos, grčki koreograf i reditelj, a od 2018. i aktuelni direktor Grčkog nacionalnog baleta u Atini.

Ovogodišnji BFI trajaće od 9. marta do 10. aprila.

Na njemu će, kako je najavljeno, učestovati 19 trupa iz 14 država, pod sloganom “Savršene različitosti”.

Pre zvaničnog otvaranja na kome će nastupiti Kompanija igre Opere Geteborga sa komadima “Proklizavanje” i “SABA” u koreografiji Damjana Žalea i Šaron Ejal, kao uvod u 21. BFI u beogradskom bioskopu Balkan dva dana, 7. i 8. marta, gostovaće francuski koereograf, igrač i umetnik Joan Buržoa sa koreografijom “Neuhvatljiva tačka odlaganja”.

Gosta iz Grčke, poznatog po umetničkim inovacijama, srpska publika poznaje okruglo dve decenije.

Njegov komad “Winterrise” na muziku Robija Vilijamsa 2004. u Centru “Sava” otvorio je prvu ediciju Beogradskog festivala igre.

Konstantin Rigos rođen je u Atini, gde je završio studije ekonomije i plesa u Nacionalnoj školi za igru.

Na poziv Stefana Lazaridisa, tadašnjeg umetničkog direktora Grčke nacionalne opere 2007. u ovoj umetničkoj kući započeo je koreografsku karijeru, a sa svojom trupom Osmozis kreirao predstave koji se smatraju prekretnicom za celokupnu savremenu scenu u Grčkoj.

Tokom sedam sezona vodio je Balet Državnog teatra u Solunu, a njegova dela privlačila su pažnju grčke i međunarodne javnosti.

Osim samostalnog koreografskom posla režirao je drame, mjuzikle i opere, radio u pozorištima za decu i kao pedagog u Nacionalnoj školi igre.

Kao koreograf sarađuje i na filmu.

Rigos je poznat i kao uspešan fotograf i vizuelni umetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari