Na sceni Teatrijum "Don Žuan", "Nas dve", "Sirena i Viktorija"..., i druge duhovite priče o ljubavi 1Foto primo/Teatrijum

Sjajnu glumicu Biljanu Đurović, koja je za adaptaciju teksta i ulogu legendarne slikarke Nadežde Petrović u istoimenoj monodrami, u režiji Božidara Đurovića nagrađena na Zlatnom festivalu u Moskvi, kao i na festivalu Glumac Evrope, publika ima priliku da vidi u četvrtak, 18. avgusta.

Od 15. do 21. avgusta na letnjoj sceni Pozorišta Teatrijum, na repertoaru će biti naslovi za „svakog po nešto: hit predstave „Don Žuan“, „Nas dve“ i „Sirena i Viktorija“ koje duhovito obrađuju najvažniju i uvek aktuelnu temu, a to je, naravno, ljubav.

Pred publikom će biti i „Ženici“ iz Hrvatske, koji se kroz komiku i apsurd bave međuljudskim odnosima, a „Nadežda Petrović“ i „Slavne srpske vojvode“ na zanimljiv način podsetiće nas na neke od velikana naše istorije.

U ponedeljak i utorak (15. i 16. avgusta) u 21 sat, na sceni u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja zakazano je novo izvođenje „Don Žuana“, u režiji Tihomira Stanića i Marka Misirače.

U predstavi koja se od prošlogodišnje premijere igra kao hit, u likovima glavnih junaka videćemo Stefana Radonjića, Vladana Gajovića, Đorđa Markovića, Milicu Janković, Lepomira Ivkovića, Nevenu Ilić, Isidoru Građanin, Marianu Aranđelović, Luku Potparića, Milana Bobića, Luku Sevića, Dušana Aškovića i Tihomira Stanića.

Ova komedija Vide Davidović, nastala po motivima istoimeng Molijerovog remek – dela iz 17. veka, umesto arhaičnih plemića u priču uvodi savremenu „elitu“, umesto predela francuskih šuma današnji Beograd, umesto Done Elvire žene moćnika spremne da dožive pravu ljubav.

Umesto viteštva, postoji jedna klanovska lojalnost ljudi koji u formiranim grupama dolaze u Beograd spremni da ga iskoriste kao i svaku dobru šansu…

Ako Don Žuana smestimo u okrilje savremenog crnogorsko-klanovskog miljea u Beogradu, koji funkcioniše po principu strogog patrijarhata i osvete, i ako bismo stavili Don Žuana u situaciju da prekrši taj kod zbog svojih nagona i iskoristi jednu od žena unutar zajednice, bilo bi dosta zanimljivo posmatrati razrešenje ove zbrke.

Ucene, pretnje, pištolji, podzemlje, krv, osveta i čast. Veze, vezice, afere i nagoni…, a ovaj spoj klasičnog Molijerovog zapleta i naše svakodnevice pokazuje se kao prava scenska kombinacija.

 

 

 

U sredu, 17. avgusta, na programu su „Nas dve“, po tekstu i u režiji Tatjane Kecman, duhovita, zabavna i atraktivna priča o ženi opsednutoj karijerom, i njenom alter-egu kojem nedostaje ljubav.

Dve potpuno različite žene (Tatjana Kecman i Ana Radonjić – Zoe kida), spaja jedno kabaretsko veče u kojem se „spontano“ peva, glumi i nazdravlja životu.

Sjajnu glumicu Biljanu Đurović, koja je za ulogu legendarne slikarke Nadežde Petrović u istoimenoj monodrami nagrađena na Zlatnom festivalu u Moskvi, kao i na festivalu Glumac Evrope,  publika ima priliku da vidi na sceni Teatrijum u četvrtak, 18. avgusta.

Predstava je nastala na osnovu autentičnih pisama jedne od najvećih srpskih umetnica, odlomaka iz knjige „Boje i barut” (Olgica Cice napisala je ovaj roman kao apoteozu umetnosti u čijem su temelju dela Nadežde Petrović), kao i na osnovu izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.

Adaptaciju teksta uradila je sama Biljana Đurović, a radnja predstave se dešava poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915.

Uprkos potpunoj iznemoglosti zbog bolesti, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući „o čudu života i smrti“ bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. …

Monodramu „Nadežda Petrović“ režirao je Božidar Đurović.

Veče kasnije, 19. avgusta, zbog velikog interesovanja publike, na programu je opet hit komedija „Sirena i Viktorija“ Aleksandra Galina, u režiji Radoslava Raleta Milenkovića.

U priči o „novopečeoj“ bogatašici, naizgled pobednici tranzicijskog maratona, Galinove junake igraju Bojana Kovačević Gajin, Tatjana Kecman i Radoslav Milenković.

U subotu, 20. avgusta, na scenu Teatrujum iz Zagreba stiže predstava „Ženici“, po tekstu Ilije Zovka, u režiji Ivana Baranovića i Pera Eranovića, koji u ovoj duo drami igraju i glavne junake.

„Ženici” su na određeni način reprezentativni primer ruralnog podneblja bilo koje regije na našim prostorima, i indirektno se bave temom odnosa sela i grada.

Kroz komiku i apsurd, naša dva junaka, zbližavaju se prisiljeni provesti izvesno vreme zajedno…

„Slavne srpske vojvode“, u režiji Boška Puletića, koji uz Vladana Gajovića i Lepomira Ivkovića igra u ovoj predstavi, na programu su u nedelju, 21. avgusta.

Ova priča nas vraća u herojsko vreme nezaborava, u kojem je reč bila jača od zakona, pesma odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana..

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari