Uzbudljiv, provokativan i bolan „Balkan bordello“     1Foto: Promo

Svrha ove drame i predstave je da prepoznamo naše Agamemnone, ne da ih projektujemo izvan nas, kod drugih. Ova balkanska saga je drama o Agamemnonima iz Prištine, Beograda, Podgorice, Tirane, Njujorka, Tel Aviva…, zapisao je njen autor Jeton Neziraj. 

Pozorišna publika imala je priliku da prisustvuje jednom umetničkom događaju, kako se pokazala beogradska premijera predstave „Balkan bordello“, koprodukcije Ateljea 212, kultnog avangardnog pozorišta La MaMa iz Njujorka i Teatra Kendra iz Prištine, koja je sa scene „Mira Trailović“ sinoć ispraćena ovacijama.

Epska priča o bezumlju u kojem živimo poslednjih decenija, koju je njen autor, albanski pisac i dramatičar Jeton Neziraj nazvao „Balkan bordellom“ iliti sagom o balkanskoj porodici, bazira se na Eshilovoj trilogiji „Orestija“ (tragedijama „Agamnenon“, „Hoefore“, „Eumenide“), ističući apsurdnost epohe, antičke ali i savremene, koja se temelji na nasilju i mržnji.

Predstavu je režirala Bljerta Neziraj, njegova supruga, a ova priča obojena je specifičnim crnim humorom našeg podneblja, iako se krug nasilja ne može tako lako zatvoriti, jer „prolivena krv traži još krvi“, kako kažu stihovi u drami.

„Niko ne želi krvožednog Agamemnona kao svog heroja. Svi ga vide kao stranca, kao „drugog“ koji je tuđinac. I svi se osećaju Trojancima. Ja mislim da je svrha ove drame i predstave da prepoznamo naše Agamemnone, ne da ih projektujemo izvan nas, kod drugih. „Balkan bordello“ je drama o Agamemnonima iz Prištine, Beograda, Podgorice, Tirane, Njujorka, Tel Aviva…Realizuje se za mlade Agamemnone čiji se dolazak očekuje“, zapisao je Jeton Neziraj.

U sat i po vremena ovu uzbudljivu, provokativnu i bolnu priču, na engleskom jeziku i sa balkanskim temperamentom, izneli su, pre svega, sjajni njujorški glumci pozorišta La MaMa – Oni Džonson u liku Klitemnestra koja je oduševila publiku, Džordž Drens (Agamemnon), Judžin de Pudžin Svetozar Cvetković kao Egist, licemerni pesnik s kojim Klitemnestra želi da započne novi život, svojom igrom bio je više nego dostojan partner velikoj Oni Džonson, glumici koja je igrala na Bitefu kada je La MaMa prvi put gostovala u Beogradu. Zapažene likove u predstavi ostvarili su i albanska glumica Verona Kodža kao Kasandra, i mladi glumac Ateljea Ivan Mihailović kao Ratnik i Advokat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari