Važna slika u zrenjaninskom muzeju kao podsećanje na slikara Ivana Radovića 1Foto: muzej zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin poseduje sliku „Kravar“ umetnika Ivana Radovića, slikara, pedagoga i dopisnog člana SANU koji je sahranjen u aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Slika je u zrenjaninsku muzejsku ustanovu dospela otkupom sa Izložbe likovnih umetnika iz Banata, priređene 1954. godine.

Kako navode u muzeju, ostaće upamćena velika izložba Ivana Radovića 1963. godine u organizaciji Narodnog muzeja Zrenjanin i Savremene galerije Zrenjanin.

Prisustvujući otvaranju, slikar je tada dao izjavu za list „Zrenjanin“ u kojoj je između ostalog rekao da mu je životna stvarnost izvor svih doživljaja.

„Uvek sam voleo i cenio bogat duh, ali da nije sujetan. Voleo sam život i bez ikakve špekulativnosti i samoživosti. Mrske su mi lažne situacije, lažni stavovi pa i lažna umetnost. Životna stvarnost je za mene izvor svih doživljaja. Moj unutarnji nagon da crtajući i slikajući izrazim ove doživljaje mora biti razumljiv za svakoga. Istinitost je za mene umetnički podsticaj”, izjavio ej Radovič davne 1963. godine u Zrenjaninu.

Važna slika u zrenjaninskom muzeju kao podsećanje na slikara Ivana Radovića 2
Foto: Muzej zrenjanin

Radovič je rođen u Vršcu 1894. godine, u Somboru je završio Učiteljsku školu, a slikarstvo je studirao na Umetničkoj akademiji u Budimpešti kod profesora Ištvana Retija.

Leto 1918. proveo je kao poseban stipendista u koloniji u Nađbanji, zajedno sa Zorom Petrović. Boravio je u Parizu, Beču, Minhenu, Veneciji.

Bavio se pedagoškim radom, bio je član grupa „Oblik” i „Šestorica”, a postao je dopisni član SANU 1971. godine. Dobitnik je brojnih nagrada.

Njegovo slikarstvo se kreće od tradicionalizma do avangarde, sa elementima naive uz izraženi koloristički ekspresionizam.

Sem umetničke karijere, Radović je bio jugoslovenski šampion u tenisu i predsednik Teniskog kluba „Partizan”. Umro je 1973. godine u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari