Večeras otvaranje Godišnje izložbe "Likovnog kruga" u Muzeju Vojvodine 1Foto: Promo

Jubilarna 25. Godišnja izložba “Likovnog kruga” – udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave, svečano će biti otvorena večeras od 19 časova u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, u Novom Sadu.

Svoja umetnička dela izlaže 57 umetnica i umetnika koji stvaraju u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Iduće godine se navršava 70 godina od kada umetnici stvaraju u ateljeima na Tvrđavi, po čemu je Novi Sad jedinstven u Evropi, jer nijedan grad nema, na tako lepom mestu, specifičnu likovnu koloniju koja u kontinuitetu radi već sedam decenija.

Izložbu će večeras otvoriti Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a o umetničkim vrednostima koje nastaju u ovim jedinstvenim umetničkim prostorima govoriće likovni kritičar Sava Stepanov.

„Nastanjivanje umetnika na Petrovaradinskoj tvrđavi je započeto još 1952. godine a najranije su ustanovljeni ateljei Jovana Soldatovića, Stevana Maksimovića, Aleksandra Lakića, Bogomila Karlavarisa, Dušana Milovanovića, Milorad Balaća, Ivanke Acin i Radmile Ris Graovac… Sve su to značajni umetnički poslenici koji su u našoj umetnosti i kulturi ostavili dubok trag svojim delima ali i svojim specijalističkim aktivnostima kao pokretači brojnih institucija: Viša pedagoška škola, ULUV, UPIDIV, Akademija umetnosti, Tribina mladih, Atelje 61, GSLU I druge, ali i kao ugledni profesori, pedagoški stručnjaci, restauratori i zaštitari… Vremenom, porastom broja ateljea i umetnika, Novi Sad je postao poznat po svojoj sasvim netipičnoj oazi umetnosti“, kaže za list „Danas“ Stepanov i posebno ističe da Godišnja izložba Likovnog kruga, baš kao brojni drugi umetnički saloni i tradicionalne postavke koje se priređuju, svakogodišnje promovišu umetnike u svojevrsne hroničare svog doba.

„Danas je to izuzetno važna činjenica jer je svet u konstantnoj promeni a pri tome te promene više nisu posledica prirodnog sleda stvari nego ih indukuju velike kapitalističke korporacije vođene filozofijom dolara i neograničenog bogaćenja a što nas je dovelo do toga da, po „Forbs“-u, oko 300 ljudi imaju veći kapital od preostalog sveta! Dakle, svet je ugrožen a zadatak umetnosti je da učini sve, ne bi li sačuvala autonomnost čoveka u sve manje humanom svetu. Zbog toga su akteri umetnosti često primorani da menjaju metodologiju svog delovanja – onima koji insistiraju na ažurnom reagovanju na aktuelna zbivanja tradicionalnog interpretiranja i tumačenja sveta, više nisu dovoljno autoritetna te se sve češće pojavljuju drugi i drugačiji koncepti poput relacione estetike ili kontekstualne umetnosti, kojima se autor direktno uključuje u kolotečinu nastojeći da dijagnostifikuje probleme i upozorava na traumatična mesta sveta u kome živimo“, zaključuje Sava Stepanov.

Jubilarna izložba Likovnog kruga će u Muzeju Vojvodine biti otvorena do 12. septembra, a večerašnje otvaranje je organizovano u Atrijumu, u dvorištu Muzeja Vojvodine zbog predostrožnosti od zaraze. Posetioci su pozvani i na druženje sa umetnicima uz koktel nakon zvaničnog otvaranja uz primenu epidemioloških mera.

Večeras otvaranje Godišnje izložbe "Likovnog kruga" u Muzeju Vojvodine 2
Ateljei na Petrovaradinskoj tvrđavi

69 godina Likovnog kruga

„…1952. godine mladi likovnii umetnici, posle uspešnih studiranja na Akademiji u Beogradu, vraćaju se u Novi Sad, gde u dogovoru sa gradskim vlastima dobijaju svoje ateljee u tada od vojske napuštene i zarušene prostore Petrovaradinske tvrđave, sa namerom da ovaj do tada bastion ratovanja preobrazi u centar kulture i umetnosti. Od tada Tvrđava (Dunavski brod) decenijama neprekidno plovi, tek malo iznad, daleko uzvodno, i povezuje umetnost širom sveta. Po svom kontinuitetu i po svojoj specifičnosti ona je danas jedna od najvećih kreativnih zona u Evropi.
U početku je bilo 11 ateljea, krajem 20. veka 96, a danas u 80-tak ateljea likovni umetnici noću i danju, vikendima i svim praznicima, bez prestanka stvaraju već 69 godina. Tu su slikari, grafičari, vajari, dizajneri, kompozitori, fotografi, keramičari, tapiseristi. Ima i kostimografa, književnika, restauratora i konzervatora, umetnika multimedija, modnog dizajna, pejzažista, dekorativnih plastičara.

Više od 400 ovih posvećenika umetnosti, istovremeno i stanovnika veličanstvene urbane hridi, ostavilo je veliki likovni trag tokom ovih zlatnih kreativnih bez malo sedam decenija, i svi su u svom kreativnom skloništu stekli stvaralačko priznanje. Nekoliko generacija umetnika sa svojim saradnicima, sa preko 15.000 umetničkih radova, zastupljeno je širom sveta u svim najvećim centrima kulture, muzejima, institucijama, privatnim zbirkama.

Na poslednjem rubu Fruške gore, uz svetsku reku Dunav, posmatrači zvezda koji nastanjuju Tvrđavu doživljavaju je kao planetarijum koji je ogledalo božanstva. Ali oni znaju koliko je nemerljivo mali čovek u odnosu na Veliku Tvrđavu, a kamoli u odnosu na sveopšte nebo. Ako je tajna starija od istine, hiljadama puta, kako je zapisano u zvezdama i srcima posvećenika Tvrđave, te su skrivene tajne pronalažene, doticane i na njoj otkrivane. Na sreću, one su otkrivene i u knjizi, velikoj Mapi sveta Petrovaradinske tvrđave, sa svim Majstorima Likovnog Kruga koji je usavršavaju, osvetljavaju uvek novom energijom umetničke vizije.“

Borivoj Popržan, predsednik Likovnog kruga, udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari