Večeras počinje 8. Beogradski festival evropske književnosti 1

Osmi Beogradski festival evropske književnosti biće otvoren izložbom karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću, razgovorom sa nemačkim piscem Ilijom Trojanovim i projekcijom novog nemačkog filma „Adam i Eva“.

U narednim danima publika će moći da prati šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, kao i četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti. Osmi Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, traje do 28. juna.

Detaljan program festivala može da se vidi na veb stranici www. athipelag.rs. Ulaz na sve programe je slobodan. Festival se odvija pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Među piscima koji učestvuju na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se moderni klasik srpske književnosti LJubomir Simović, jedan od najpoznatijih norveških romansijera Eugen Šuljgin, čitani i cenjeni nemački pisac Ilija Trojanov, poznati slovenački romansijeri i pripovedači Jani Virk i Vlado Žabot, kao i Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Mihajlo Pantić, Ana Martinoli i Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života.

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Gete-Instituta Beograd. Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari