Večeras u 20:30h ne propustite premijeru serije „Vreme smrti“ na TV Nova 1Foto: promo

Serija „Vreme smrti“, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića i jednom od najznačajnijih dela srpske književnosti, počinje da se emituje na TV Nova večeras u 20:30h.

U produkciji United Media i uz izvršnu produkciju Eye to eye, serija Gorana Šušljika emitovaće se u pomenutom terminu od ponedeljka do četvrtka.

U prvoj epizodi Gavrilo Princip je izvršio atentat na Franca Ferdinanda. Austrougarska objavljuje rat Srbiji. Nakon prvih pobeda srpske vojske na Ceru, ostareli Aćim i Đorđe prate Adama u vojsku. Nedugo zatim, u Prerovo stižu vesti o nastradalima. Adam nije među njima. Tola je izgubio jednog od četvorice sinova.

Vukašin Katić je sa Olgom u izbeglištvu u Nišu. Nikola Pašić ga poziva na sastanak, što u njemu evocira uspomene na prvi susret koji mu je umnogome pomogao da se politički formira, kao Pašićev opozicionar. Aćimu stiže Adamovo pismo.

Njegova glavna preokupacija je konj Dragan ili barem tako prikriva interesovanje za Nataliju, kćerku učitelja Koste.

Tola i Đorđe, ne mogavši da izdrže neizvesnost, odlučuju da krenu na front i potraže sinove. Natalija dobija pismo od Bogdana, svog mladića, mladog komuniste i druga Ivana Katića, Vukašinovog sina, koga Aćim nikada nije upoznao.

Olga prima pismo od kćerke Milene, u valjevskoj bolnici. Saznaje da je zaljubljena u nekog ranjenika. Vukašin dolazi kod Pašića. Saznaje da je Srbija dobila ultimatume sa svih strana i da je na izmaku snaga.

Putnik je zakazao sastanak Vlade sa Vrhovnom komandom u Valjevu, na koji Pašić poziva i Vukašina, kao predstavnika opozicije. Jedna od tema biće i slanje na front učenika iz skopske kasarne, među kojima je i Vukašinov sin Ivan.

Adaptacija romana „Vreme smrti“ u seriju predstavlja jedan od najvećih produkcijskih poduhvata na ovim prostorima.

Tokom 200 snimajućih dana, ekipa od 400 glumaca i nekoliko hiljada statista, predvođenih kreatorom serije Goranom Šušljikom i rediteljem Ivanom Živkovićem, snimila je 1200 stranica scenarija na nekoliko stotina lokacija u celoj Srbiji. Kosmaj, Valjevo, Pančevo, Dolovo, Ljubovija, obala Drine, Mokra Gora, Zrenjanin, Knjaževac, Negotin, Suvobor, Beograd, Niš samo su neke od njih.

Večeras u 20:30h ne propustite premijeru serije „Vreme smrti“ na TV Nova 2
Foto: Promo

Radnja serije smeštena je u vreme Velikog rata i prati najdramatičnije i najuzbudjivije događaje odigrane na ovim prostorima, čiji junaci nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji Srbije, već mnogobrojne uzbudljive sudbine naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

Glumački ansambl predvode Žarko Laušević i Miki Manojlović, dok su u glavnim ulogama Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković, Nina Janković, Teodora Dragićević, Denis Murić, Radovan Vujović, Voja Brajović, Pavle Mensur, Boda Ninković, Slavko Štimac, Milan Marić, Goran Šušljik, Andrija Milošević, Nikola Rakočević, Ljiljana Blagojević.

Scenario potpisuju Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević, dok je Nikola Pantelić, zajedno sa Šušljikom, izvršni producent. Šušljik i reditelj Ivan Živković prethodno su ekranizovali već dva Ćosićeva romana – „Koreni“ i „Vreme zla”.

Televizija Nova se u Srbiji može pratiti uz SBB na EON i D3 platformama, kao i putem satelitske televizije Total TV bilo gde u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari