Osmi međunarodni bijenale „Suva igla“, biće održan u Gradskoj galeriji u Užicu od 24. maja do 25. jula ove godine. Prema rečima Miroslava Vergovića, urednika likovnog programa galerije, za ovogodišnju izložbu vladalo je veliko interesovanje, jer se, u odnosu na prethodno bijenale, ovog puta prijavilo više od sto umetnika iz celog sveta.

Osmi međunarodni bijenale „Suva igla“, biće održan u Gradskoj galeriji u Užicu od 24. maja do 25. jula ove godine. Prema rečima Miroslava Vergovića, urednika likovnog programa galerije, za ovogodišnju izložbu vladalo je veliko interesovanje, jer se, u odnosu na prethodno bijenale, ovog puta prijavilo više od sto umetnika iz celog sveta. Prema njegovim rečima od pristiglih 455 radova 277 autora iz 42 zemlje, Međunarodna selekciona komisija, koju čine Velizar Krstić, Ljiljana Ćinkul i Slobodan Radojković iz Srbije, Vasiliki Kalamata iz Grčke i Dimo Kolibarov, predstavnik Bugarske, odabrala je 157 grafika, urađenih zahtevnom tehnikom suva igla, od 105 autora iz 29 država, među kojima je i 31 umetnik iz Srbije, ali nema nijednog iz Užica. Međutim, zbog skučenog prostora u užičkoj galeriji neće biti izloženi svi odabrani radovi.
Inače, zbirka grafika užičke Galerije biće uvećana za deveseset radova, pa će raspolagati sa više od 500 grafičkih listova koje su učesnici dosadašnjih bijenala poklonili ovoj ustanovi. Prilikom otvaranja izložbe biće dodeljene nagrade i to Gran pri bijenala, zlatna, srebrna i bronzana igla, kao i nagrada užičkog Učiteljskog fakulteta.
Ovu likovnu manifestaciju, koja je osnovana 1993. godine u vreme poznatih sankcija, inicirao je profesor Bodgan Kršić u saradnji sa tadašnjim direktorom galerije Mladenom Jevđovićem, akademskim slikarom-grafičarom iz Užica. Organizator bijenala je Gradska galerija, a finansijsku podršku obezbedili su užička opština i Ministarstvo za kulturu. „Svi su izgledi da će ovogodišnji bijenale biti najbolji dosad“, poručio je Dušan Starčević, direktor Gradske galerije u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari