Venecijanski filmski festivalVenecijanski filmski festival, foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

 

Danas počinje 80. izdanje Venecijanskog filmskog festivala, jednog od najslavnijih na svetu. Iako je Holivud u štrajku pa su određene premijere odložene (poput najnovijeg filma Luke Gvadanjina sa Zendajom u glavnoj ulozi), brojni filmovi će se predstaviti na ovoj legendarnoj filmskoj manifestaciji, piše Index.

Od sledećih pet filmskih ostvarenja se najviše očekuje.

Poor Things

Glumica Ema Stoun i redatelj Jorgos Lantimos nakon hvaljenog filma „The Favourite“ ponovno sarađuju, ovog puta na adaptaciji romana Alesdera Greja iz 1992, opisanog kao „postmodernistička revizija Frankenštajna“. Stoun glumi Belu Bakster, „erotomanku“ koju iz mrtvih u život vraća ludi naučnik koga tumači Vilem Defo.

No, ona se iz zagrobnog života vraća s mozgom bebe, što znači da sve mora ponovo da nauči. Pre nego što Defo uspe da je oblikuje u svoju savršenu ženu, ona odlučuje da pobegne od njega sa svojim ljubavnikom (Mark Rafalo).

Ferrari

Scenario za prvi film reditelja Majkla Mana nakon osam godina pauze napisan je još tokom devedesetih, a njegovi koreni dosežu još dalje u prošlost, kada je mladi Man bio fasciniran automobilima marke Ferari. No, film svakako ne izgleda kao običan biografski film o Encu Ferariju (Adam Drajver).

Njegova radnja se dešava tokom nekoliko meseci 1957, ključne godine u životu poznatog proizvođača automobila. Veran rediteljevim opsesijama, film se bavi intimnim trenucima, kao i izradom prekrasnih automobila i njihovim kretanjem zapanjujućim, opasnim brzinama.

Maestro

Nakon velikog uspeha svog rediteljskog debija iz 2018, filma „A Star is Born“, Bredli Kuper vraća se na Venecijanski filmski festival s biografskim filmom o slavnom kompozitoru i dirigentu Leonardu Bernstajnu.

Film je fokusiran na Bernstajnov odnos sa suprugom Felisijom (Keri Maligan), od njihovog udvaranja do braka, koji se bolno savija pod težinom njegovih homoseksualnih ljubavnih veza. Kuper je s Džošom Singerom napisao scenario, a producirali su ga Martin Skorseze i Stiven Spilberg.

Priscilla

Film Sofije Kopole o Prisili Prisli verovatno će biti potpuna suprotnost „Elvisu“ Baza Lurmana, i to ne samo po pitanju fokusa filma. Dok su Lurmanovi filmovi izuzetno ekstravagantni i kičasti, Kopolina ostvarenja su uglavnom malo suptilnija.

Film se bazira na Prisilinim memoarima „Elvis And Me“ iz 1985. godine i prikazuje njen život i brak s Elvisom, kao i  odrastanje od tinejdžerke do odrasle žene. Kajli Speni se pronašla u glavnoj ulozi, dok je Džejkob Elordi postao Elvis.

The Killer

Reditelj Dejvid Finčer vraća se svojim korenima s psihološkim trilerom „The Killer“, u kojem glume Majkl Fasbender i Tilda Svinton. Najnoviji film slavnog reditelja nastao je prema istoimenom francuskom stripu, a vrti se oko hladnokrvnog ubice koji ima psihičku krizu. On se boji da gubi razum što duže čeka svoju sledeću metu. Ako je „The Killer“ imalo sličan prethodnim Finčerovim radovima, čeka nas prava filmska poslastica.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari