Venecijanski filmski festivalFoto: Jin Mamengni / Xinhua News / Profimedia

Večeras počinje 80. Venecijanski filmski festival, a ove godine sve to izgledaće malo drugačije.

Kako su u toku štrajkovi udruženja SAG-AFTRA i WGA, 80. Venecijanski filmski festival krasiće mnogo manji broj glumaca i reditelja koji će doći da promovišu svoje filmove.

Ovo osamdeseto po redu izdanje nastaviće da prikazuje filmove koji imaju aspiracije da se nađu na listi nominovane za Oskara i o kojima će mnogi govoriti nakon festivala.

Selekcija filmova u konkurenciji obuhvata 21 iščekivani film, među kojima se nalaze Ferrari, Maestro, Basterden, The Killer, Poor Things, Priscilla i drugi.

Festival će u sredu 30. avgusta otvoriti film Comandante Edoarde de Angelisa u kome glumi Pjerfančesko Favino.

Film Challengers Luke Gvadanjina u kome glumi Zendaja prethodno je najavljen kao film koji će otvoriti festival, ali je povučen zbog štrajkova i premijeru će imati tek naredne godine.

Ove godine, Ves Anderson će dobiti nagradu pod nazivom Cartier Glory to the Filmmaker koja će mu biti uručena u petak, nakon čega će biti prikazan njegov kratki film The Wonderful Story of Henry Sugar.

Kao što je najavljeno, na crvenom tepihu trebalo bi da se pojave Adam Drajver, Česika Čestejn, Mads Mikelsen, Kejleb Landri Džons, kao i Prisila Prisli.

Venecijanski filmski festival nije izbegao kontroverze

Postoje glasine da će doći i Dejvid Finčer, Sofija Kopola, Ava Duverne, Majkl Man, Jorgos Lantimos i Vudi Alen.

Kontroverzne su odluke da budu prikazana ostvarenja The Palace Romana Polanskog i Coup de Chance Vudija Alena, usled raznih optužbi na račun ovih reditelja.

Čak i bez svih zvezda i sa odlaganjem nekoliko premijera filmova, čini se da će ipak biti ostvarenja koja će privući pažnju.

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari