Venecijanski filmski festivalFoto: D-VISIONS / Shutterstock.com

 

80. Venecijanski filmski festival održava se od 30. avgusta do 9. septembra. Prisustvo zvezda na Lidu je upitno budući da je u Holivudu aktuelan štrajk glumaca. Glamur će možda izostati, ali posetioci festivala biće u prilici da uživaju u premijerama novih ostvarenja nekih od najcenjenijih filmskih autora današnjice.

Proslavljeni američki reditelj Dejvid Finčer na festival stiže sa trilerom „The Killer“, u kome glavnog junaka tumači Majkl Fasbender.

Biografski film „Ferrari“ o osnivaču slavne automobilske kompanije takođe će imati svoju premijeru u Veneciji. Majkl Man je režiser filma, dok je uloga Enca Ferarija poverena Adamu Drajveru.

„Priscilla“ je naslov još jednog biografskog filma koji će debitovati na festivalu. U pitanju je adaptacija memoara Prisile Prisli i baviće se godinama koje je provela u braku s Elvisom Prislijem. Režiju filma potpisuje Sofija Kopola.

Ejva Duvernej će se takmičiti za Zlatnog lava s filmom „Origin“, a Jorgos Lantimos s filmom „Poor Things“.

Bredli Kuper, popularni američki glumac koji se oprobao kao režiser s filmom „A Star is Born“, snimio je još jedan film o muzici. To je ovog puta biografska drama „Maestro“ o Leonardu Bernštajnu, slavnom kompozitoru i dirigentu. Kuper se nalazi i u glavnoj ulozi, a film se prikazuje u okviru takmičarskog dela festivala.

Francuski sineasta Lik Beson predstaviće u Veneciji svoj novi akcioni film „Dogman“, a Rajasuke Hamaguči, autor Oskarom nagrađenog filma „Drive My Car“, na festival dolazi s novim ostvarenjem „Evil Does Not Exist“.

Program filmova van konkurencije je jednako zanimljiv, pa će tako publika na 80. Venecijanskom filmskom festivalu moći da gleda nova ostvarenja Vesa Andersona, Vudija Alena, Romana Polanskog, Vilijama Fridkina, Ričarda Linklejtera i mnogih drugih velikih imena svetske kinematografije.

Žiri festivala, između ostalih, čine Dejmijen Šazel, Džejn Kempion i Martin Mekdona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari