Filmski festival Motovun biće održan od 27. do 31. jula, a specijalni gost biće austrijski reditelj i scenarista Urlih Zajdl. Kontraverzni autor bio je 2011. godine dobitnik nagrade Maverick, koju ova manifestacija dodeljuje slavnim filmskim autorima koji se „uspešno bore protiv ukalupljenosti i ostaju individualci do kraja“. On je i tada posetio festival, a ovaj put biće prikazana njegova trilogija „Raj“.

Pored Zajdla, Motovun će posetiti i iranski reditelj Mohsen Mahmalbaf, čiji je opus dobrim delom do danas zabranjen u njegovoj domovini. On je ovogodišnji laureat nagrade Maverick.

Na svečanom otvaranju 27. jula biće prikazan film „Zamisli“ poljskog redatelja Andžeja Jakimovskog, koji i sam dolazi u Motovun, zajedno s glavnim glumcem Edvardom Hogom. Budući da je u pitanju priča o slepom nastavniku koji dolazi u dom za slepe i slabovide, gde podstiče ljude oko sebe da pomere granice svojih mogućnosti i hodaju bez štapova, projekcija u Motovunu biće praćena naracijom za slepe gledaoce.

Na glavnom programu festivala, koji tradicionalno nudi najbolje od nezavisne filmske produkcije po izboru Jurice Pavičića i Milene Zajović, naći će se i nekoliko provokativnih dokumentaraca, među kojima se izdvajaju „Pussy Riot“ o istoimenoj ruskoj pank grupi, te „Fuck for Forest“ o kolektivu aktivista koji prodaju svoje porno uratke preko interneta, a sav prihod daju za spas amazonske prašume. Inače, ovogodišnji program sadrži više komedija nego ikad do sada, a među njima su najatraktivnije „Frances Ha“, „Kompjuterski šah“, „Dobre vibracije“ i „Camille premotava“.

Glavni prateći program biće Motovun mala mahala koji je posvećen romskoj nacionalnoj manjini. Osim filmskog, Motovun mala mahala donosi i muzički program Roma Disko, koji uključuje svakodnevne koncerte četrdesetak najboljih evropskih romskih muzičara, kao i nastup najboljeg trubača sveta Džamba Aguševa iz Makedonije.

Nagrada „50 godina“, koja se dodjeljuje ljudima koji su više od pola veka posvetili radu na filmu, ove godine biće dodeljena scenaristi i književniku Mirku Kovaču. 

„Skidanje“ kao predstavnik srpskog filma

Od srpskih filmova na Motovun filmskom festivalu biće prikazano debitantsko ostvarenje „Skidanje“ Koste Đorđevića. Gosti festivala biće i rediteljka Maja Miloš, koja je prošle godine na ovoj manifestaciji predstavila svoj film „Klip“, kao i Bogdan Diklić, koji glumi u filmu „Obrana i zaštita“ reditelja Bobe Jelčića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari