Više od 1,5 miliona dinara za bolje stanje Legata 1Zgrada Legata Foto: Narodni muzej Požarevac

Požarevac nekada je bio poznat po brojnim zadužbinarima, donatorima i humanim ljudima koji su zavičajnom gradu darivali legate ali se ova humana praksa, kao i u većini srpskih varoši,već decenijama zamire, pa je od presudne važnosti da se sačuva i obezbedi od propadanja ono što već postoji pa je utoliko značajniji napor koji čin Narodni muzej.

Naime, radi veće i bolje zaštite izloženih i ostalih dela, kao i bolje prezentacije, Muzej je prethodnih godina imao potrebu za opremanjem galerijskog prostora i depoa istorijsko-umetničke zbirke u zgradi Legata. Grad Požarevac je prepoznao značaj ove veoma vredne zbirke i shodno tome, 2019. godine, izdvojio sredstva u vrednosti preko 1.500.000 dinara za kupovinu opreme kojom je obezbeđena savremenija prezentacija, kvalitetnija edukacija, kao i sigurnija zaštita dela od propadanja.

U ovoj godini u planu je prezentovanje odabranih dela iz poklon-zbirke Miodraga Markovića u matičnom izložbenom prostoru, van njega na gostujućoj izložbi u kragujevačkoj galeriji „Mostovi Balkana“, kao i predstavljanje izložbe Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida požarevačkoj publici. Nabavkom potrebne opreme obezbeđena je bolja prezentacija, veća zaštita i pristupačnost istorijsko-umetničke zbirke, što rezultira olakšanu edukaciju i naučnu obradu i širenje znanja, kao i kvalitetnije predstavljanje kulturne baštine širokom auditorijumu. Takođe zahtevanom opremom postignuta je dugotrajna zaštita kulturne baštine.

Istorijsko-umetnička zbirka Narodnog muzeja u Požarevcu broji preko 700 dela. Šezdesetih godina prošlog veka otpočelo se sa sakupljanjem umetničkih dela i formiranjem savremene zbirke likovnog fonda. U zbirci postoje dva legata. Legat Miodraga Markovića koji sadrži 47 dela najznačajnijih umetnika međuratnog perioda i Legat Miroslava Arsića koga čine 120 grafika malog formata. Ova zbirka je nastala kontinuiranim sakupljanjem Miroslava Arsića, akademskog slikara i grafičara, i razmenom sa kolegama grafičarima i slikarima. Takođe, zbirka muzeja u Požarevcu sadrži dela savremenih umetnika koje je muzej otkupljivao podrškom Ministarstva kulture, dobijao na poklon od Republičke zajednice kulture kao i od umetnika posle samostalnih izložbi. Zbirku čine slike, grafike, crteži i skulpture sakupljane od 1961. godine.

U izložbenoj sali Spomen-zbirke Miodraga Markovića prezentovana su dela vrhunskih umetnika međuratnog slikarstva, pripadnika treće i četvrte decenije slikarstva XX veka. Poštujući želju legatora, Miodraga Markovića, diplomate, njegova porodica poklonila je gradu izuzetno vrednu zbirku – kolekciju slika koju je Marković godinama sakupljao. NJegova namera, od samog početka formiranja ove zbirke, bila je da ona jednog dana pripadne njegovom rodnom gradu – Požarevcu. Adaptacijom nekadašnje zgrade Muzičke škole zbirka je dobila svoju galeriju pod nazivom: Galerija spomen-zbirke Miodraga Markovića, u sastavu Narodnog muzeja u Požarevcu. Zvanično, Galerija spomen-zbirke Miodraga Markovića otvorena je za javnost 11. oktobra 1982. godine.

Realizacijom projekta „Modernizacija, zaštita i očuvanje Legata Miodraga Markovića“ stalna postavka spomen zbirke danas je izložena u modernom izložbenom prostoru koji čine jedna veća sala od 55 kvadratnih metara, savremenog sistema kačenja, adekvatnog osvetljenja, adaptirane tavanice. U njoj je predstavljen veći deo dela legata Miodraga Markovića. Zbog nedostatka radnog prostora nekadašnja „memorijalna soba“ pretvorena je u kancelarijski prostor, pa su lični predmeti, odlikovanja, knjige i nameštaj ostali neizloženi. Kupovinom ekskluzivno dizajniranih vitrina, danas je jedan deo ove vredne dokumentarne građe izložen publici. Sala, veličine slične galerijskom prostoru, imala je istovremenu funkciju kancelarije i neadekvatnog depoa zbirke istorije umetnosti Muzeja.

Radi poboljšanja prezentacije poklon-zbirke Miodraga Markovića, odnosno zaštite tj. prigodnog smeštaja predmeta istorijsko-umetničke zbirke pristupilo se nabavci odgovarajuće opreme, čime je poboljšana fizička zaštita predmeta u depou, olakšana manipulacija predmetima, a samim tim povećana dostupnost građe, što rezultira povećanje i pojednostavljenje usluga interesentima i korisnicima.

„Modernizacija, zaštita i očuvanje Legata Miodraga Markovića“ ima veliki značaj za unapređenje kulture u nacionalnoj zajednici. Narodni muzej ima naučnu i edukativnu ulogu u nacionalnoj i internacionalnoj zajednici, jer veliki broj stručnjaka i drugih interesenata želi da sarađuje i ima uvid u zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu. Radi se o dugoročnom poslu sa krajnjim ciljem zaštite i dostupnosti kulturnog nasleđa Narodnog muzeja u Požarevcu.

Od Bijelića do Gvozdenovića

Kao imućan čovek i diplomata celu svoju ušteđevinu ulagao je kupujući likovna dela srpskih slikara. Autori zastupljeni u poklon-zbirci Miodraga Markovića pripadaju različitim pravcima i poetikama. Preovladavaju aktuelna umetnička strujanja u vidu kolorističkog ekspresionizma čiji su zastupnici Bijelić, Konjović, Petrović, Ličenoski, kao i poetski realizam i intimizam kojim su najviše zaokupljeni Čelebonović, Radović, Milosavljević i Gvozdenović.

Promocija u službi turizma

Promocija Legata Miodraga Markovića i budućih aktivnosti unaprediće turistički i ekonomski porast u lokalnoj zajednici. Tome će doprineti mogućnost realizovanja aktivnosti: kulturnih događaja ili nastupa, zajedno sa medijskim i pokretačkim događajima, izložbi, koncerata, emisija, kampanja za podizanje svesti, filmskih projekcija, studija i anketa, obuka – radionica, istraživačkih aktivnosti, poseta i razmena, kao i digitalnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari