Višivanka - nit koja spaja sa precima 1

Savremena višivanka se malo izmenila od početne varijante, ali to nije umanjilo njenu lepotu i jedinstvenost. Veoma je teško navesti tačan datum nastanka višivanke, poznato je samo da njeni koreni sežu u daleku prošlost kada su naši preci verovali u prirodne sile, a višivanka je imala ulogu amajlije koja je štitila čoveka. Za svaki važan događaj vezli su novu višivanku sa karakterističnom simbolikom. Za svaki region bili su karakteristični način i tehnika izrade višivanke, kao i odabir boja i šablona.

Poslednjih godina naročito je porasla potražnja za višivankom. Danas je izrada savremene višivanke osnovna delatnost krojačkog zanata. Savremena oprema omogućava da se na proizvod nanosi jasan i živopisan vez.

Za izradu savremene višivanke koristi se lan ili neka druga vrsta materijala, po želji klijenta. Uprkos činjenici da savremena višivanka ima nešto drugačiji izgled i smisao, nije izgubila svoju jedinstvenost i dalje ostaje nevidljiva nit koja nas povezuje sa davnim precima. Živahne boje, neponovljivi obrasci i ornamenti, raznolikost dizajna – sve to predstavlja višivanku koja se zahvaljujući trenutnim okolnostima prilagođava savremenom stilu, a da pritom ne gubi svoju neponovljivu lepotu i jedinstvenost.

Sada elemente ukrajinske višivanke koriste u svojim kolekcijama poznati modni dizajneri i modne kuće, kao što su Žan Pol Gotje, Džon Galijano, Guči, Valentino, Dolče i Gabana. Američki Vog je 2015. objavio članak u kome je ukrajinska višivanka priznata kao jedan od glavnih trendova sezone. Zvezde šou biznisa takođe su oduševljene ukrajinskim višivankama. Tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. u Ukrajini Madona je kupila sebi ukrajinsku višivanku. Višivanke vole da nose i Mila Kunis, Dita fon Tiz, Sandra Bulok. Svetski dan višivanke obeležava se svake godine trećeg četvrtka u maju. Dan višivanke nema nikakve političke osnove, praznik je namenjen popularizaciji ukrajinske kulture i tradicije. Na ovaj praznik Ukrajinci oblače višivanku i šetaju se svojim gradovima. Taj dan se organizuju zanimljivi konkursi, na primer: „Najbolja višivanka“ ili „Najbolja fotografija“ u višivanki. Akcija „Poklonimo višivanku braniocima“ pokrenuta je 2015. i bila je svetskih razmera, pošto je učestvovalo 50 država. Akcija „Rođeni u višivanki“ pokrenuta je 2017. i u okviru nje se svakom novorođenom Ukrajincu daruje izvezena košulja. Osim na Dan višivanke, Ukrajinci oblače nacionalnu odeću i na druge važne praznike, državne i crkvene, na Dan nezavisnosti, Dan Ustava ili Dan zastave, na Uskrs i Božić.