"Vreme je za akciju, i to odmah": Glumci zahtevaju svoja prava 1Foto: Screenshot

Glumačka organizacija Srbije poručila je da je „Vreme je za akciju, i to odmah“, u vezi sa javnom raspravom o izmeni Zakona o autorskim i srodnim pravima, koja je u toku, i pozvala svoje članove i kolege glumce da se priključe akciji te grupe, piše N1.

„Ako više ne želimo da pregovaramo s producentima oko ubacivanja „naše“ stavke u ugovore, potrebno je da promenimo zakon. To se dešava upravo sada, i zato moramo u akciju, odmah! Glumci, pozorišta i glumačka udruženja mogu da pošalju mejl sa dopisom u kojem se nalazi zahtev da se određena tačka Zakona o autorskim i srodnim pravima promeni u korist glumaca“, navela je Glumačka organizacija Srbije na svojoj instagram stranici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @glumacka_organizacija_srbije

Udruženje je u pozivu navelo i i da ukoliko se ta tačka u zakonu promeni, glumačka prava na kolektivnu naplatu (plaćanje za emitovanje, reemitovanje…) glumac ne može da otuđi i da ih se odrekne.

Glumačka organizacija Srbije ima oko 300 članova, među kojima su i osnivači Svetlana Bojković, Vojin Ćetković, Nela Mihailović, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Gorica Popović, Paulina Manov, Dragan Bjelogrlić.

Direktorka i zastupnica ovog udruženja, dramska umetnica Jelena Ćuruvija Đurica objasnila je da je ova organizacija ujedinila velika imena glumačke scene s ciljem da ostvare svoja prava, piše Nova.rs. Podsetila je pre neki dan gostujući na TV Nova S da se 2019. godine promenio Zakon o autorskim i srodnim pravima u korist glumaca.

„Konačno smo zakonski prepoznati kao interpretatori, zbog čega možemo da naplaćujemo emitovanje, repriziranje… Ali, to po zakonu može da se uradi samo kroz organizaciju koja se bavi kolektivnom naplatom, zbog čega je nastala Glumačka organizacija Srbije“, kazala je Jelena Ćuruvija Đurica, dodavši da do sada nije postojao nijedan glumački sindikat na republičkom nivou „Ne postoji sistem koji štiti glumce, zbog čega producenti ali i upravnici pozorišta iskorišćavaju glumce, koji su nosioci posla. Ovu organizaciju su osnovali, i u njenom su Upravnom odboru glumci koji puno rade. Generacijama koje dolaze želimo da napravimo atmosferu da se osećaju dobro i sigurno. Mislimo i na naše starije kolege koje više ne mogu da snimaju, a imaju male penzije. Želimo da dostojanstveno žive svoj život“, ukazala je glumica.

Ona je objasnila da je cilj da se ono što se snimilo u poslednjih 50 godina a emituje se, odnosno reprizira, od trenutka od kad je nastala Glumačka organizacija Srbije, može da se naplaćuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari