Vršnjačko nasilje, neprilagođenost, nerazumevanje, prijateljstvo, ljubav: Knjiga "Mostovi u nama" predstavljena Majdanpečanima 1Foto: Privatna arhiva

Sve najvažnije teme o kojima se čuje i govori svaki dan, stvari koje se dešavaju maltene svakom tinejdžeru – vršnjačko nasilje, neprilagođenost, nerazumevanje, prijateljstvo, ljubav, gubitak roditelja i trnovit put odrastanja, sabrala je Gordana Opalić, profesorka srpskog jezika i književnosti u Beogradu u svom romanu prvencu “Mostovi u nama”. Predstavila ga je majdanpečkoj publici u gradu u kome je stekla osnovno i srednjoškolsko obrazovanje na radost brojne publike u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek.

-“Mostovi u nama” je roman o mladima, o traženju mesta u svetu u kojem im je teško da se ukorene, jer im je teško da se otvore i veruju da čovek čoveku nije uvek vuk, već da može biti sidro, stena, ona snaga koju i ne znamo da imamo dok nas život ne udari posred čela – kaže autorka Gordana Opalić.

U svom romanu prvencu ova profesorka srpskog jezika i književnosti iz Beograda priča o maturantima jedne beogradske gimnazije, o Ani i Fedoru, istovremeno i o vršnjačkom nasilju, očekivanjima, samoći i gubicima.

“Mostovi u nama“ su ujedno i priča o ljubavi, o slobodi, o izborima, o volji i snazi da se krene dalje uprkos svim nedaćama na putu odrastanja i sazrevanja.

-To je i priča o odraslima, o ljudima sa velikim srcem i onima koji se samo nazivaju roditeljima, jer suštinski to nisu, jer ne umeju to da budu, jer ne znaju kako da to budu – objašnjava Gordana Opalić.

Autorka je osim o glavnim likovima svoga romana govorila i o nasilju koje je prisutno u svetu koji okružuje ne samo njene junake, nego i svet u kojem oni žive, a koji je stvaran i koji je je i naš isto koliko je i Anin i Fedorov.

-Uostalom, ko kaže da i mi sami ne postavljamo sebi ista egzistencijalna pitanja kakva postavljaju ti mladi ljudi – zapitala se Gordana Opalić na promociji.

Uz autorku, na promociji romana govorio je Gordanin kolega, srednjoškolski profesor i autor više objavljenih romana Dejan Zlatić.

-Autorka je sebi postavila i ispunila zahtevan zadatak, napisala je roman koristeći četiri različita ugla pripovedanja. Jedan je onaj klasičan, narator koji prepričava. Druga dva pripadaju glavnim likovima, Ani i Fedoru. Onaj poslednji je posebno zanimljiv i meni sasvim simpatičan i neobičan, to je pripovedač, ali kao neko ko pravi pauzu u pripovedanju uglavnom samo zato da naglasi kako bi voleo da može da posavetuje svoje likove da se ponašaju drugačije. To ne čini, naravno, zato što bi to uticalo na tok radnje – konstatuje Zlatić.

Prema njegovim rečima, Gordana Opalić pušta svoje junake da sami izaberu put kroz njen roman i ne meša se u njihove stavove, ma koliko da je nerviraju i ma koliko bi želela da im da savet i promeni poneki njihov izbor.

-Ali, baš to što nerviraju pripovedača likove čini stvarnim – ističe Zlatić.

Roman “Mostovi u nama” objavljen je u septembru i majdanpečka promocija jedna je od nekoliko do sada održanih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari